Kötelezettségszegési eljárást akasztott az Európai Bizottság Magyarország nyakába

2018. január 04. 09:58

Beérkezett az Európai Bizottság keresete az Európai Bíróság elé Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt.

2018. január 04. 09:58

Beérkezett az Európai Bizottság keresete, és ezzel hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Az Európai Bizottság december elején jelentette be, hogy – mivel nem történt előrelépés – harmadik szakaszba lépteti a júniusban megindított jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő elosztását célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagállamok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

A bizottság leszögezte: annak ellenére, hogy az Európai Bíróság szeptemberi ítélete megerősítette a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényességét, Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti jogi kötelességeit. A brüsszeli testület közölte, nem találták kielégítőnek az országok válaszát, mivel nem jelezték, hogy hozzá fognak járulni az áthelyezési határozat végrehajtásához, és ezért döntöttek végül a bírósági szakasz megkezdése mellett.

Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egyetlen írásbeli figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, és bírság kiszabását javasolhatja az érintett állammal szemben.

(MTI)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2018. január 04. 13:45
Nekönk már van vagy 800 ezer migránsunk. Ez is sok...
Csigorin
2018. január 04. 13:01
Csak kemenyen, kemenyen, igy kell szankciozni, nem kene nekunk egy atomprogramot inditani? Akkor talan meg csunyan is neznenek hozza :)
MegvagyHadnagy
2018. január 04. 12:52
Ide nem kellenek a muzulman megszallok, ha kell fizetunk. Nem kell a terror, a robbangatas, a keselesek, a tomeges nemi eroszak, a tomegbe szaguldozo teherautok Allahu akbarozva. Ezt hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szive vagya ott Nyugat-Europaban.
Mr.Falafel
2018. január 04. 12:00
Az európai Szovjet pont olyan, mint a moszkvai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!