Az EU valós esélyt lát a két Korea kibékülésére

2018. január 09. 22:08

Federica Mogherini, az EU biztonságpolitikai főképviselője szerint lehetőség nyílik Észak-Korea fokozatos demilitarizálására.

2018. január 09. 22:08

Bátorító jelnek nevezte az Észak- és Dél-Korea között kedden folytatott magas szintű tárgyalásokat Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szerint a párbeszéd megkezdése a két Korea közötti kapcsolatok javulása irányába tett pozitív lépés.

A főképviselő keddi nyilatkozatában kiemelte annak jelentőségét, hogy a két ország katonai természetű tárgyalásokat kezdett, amelyek a remények szerint növelni fogják a felek közötti bizalmat és csökkenteni a Koreai-félszigeten mutatkozó feszültséget. Aláhúzta, az Európai Unió üdvözli azt a közös bejelentést, amely szerint a februárban esedékes dél-koreai rendezésű téli ötkarikás játékokra az észak-koreai sportolók is meghívást kaptak.

Mint elmondta, az unió reményét fejezi ki, hogy a kedden folytatott párbeszédet további tárgyalások követik, amelyek erősítik a békét és a stabilitást. Továbbá alapot képez ahhoz, hogy Észak-Korea hiteles és jelentőségteljes párbeszéd mellett kötelezze el magát a nukleáris fegyverzet teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelése érdekében az egész félszigetre vonatkozóan.

A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2018. január 10. 13:28
Ez a nő melyik világban él? És egy ilyen az unió "külügyminisztere"! És ezen a szinten kéne egy állammá válnunk. Brrrrrr....
I_Isti
2018. január 10. 07:25
Egyébként fénynek fény, csak nem az alagút vége, hanem a szembe jövő vonat.
áfonya
2018. január 10. 04:53
Brüsszeli vízfejeknek mennyi ártatlan ember lesz áldozata ,ezek ugatnak humánus demokráciáról hisz tömeggyilkosok. https://www.kephost.com/image/Eisv
Cassi
2018. január 09. 22:43
Mi? Milyen filmet néz ez a bula? Kim egy jottányit sem engedett, fel sem merült semmilyen leszerelés. Csak a végtelen időhúzásra játszik. Ez egy olasz Demeter Márta, csak rosszabbul néz ki és még butább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!