Andrej Babiš is keményen nekiment a kvótapernek

2018. január 04. 13:39

A cseh kormányfő kijelentette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen hatása Csehországra, ezért még januárban találkozik Jean-Claude Junckerrel. Csehországban egyébként minden parlamenti párt elutasítja a menekültkvótákat.

2018. január 04. 13:39

A cseh kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen semmilyen hatása Csehországra – jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök a kormány csütörtöki ülése utáni sajtóértekezleten Prágában. 

„Meg akarom vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak 12 úgynevezett migránst” – mondta Babiš újságíróknak.

A cseh miniszterelnök közölte: január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát. 

Csütörtöki luxemburgi bejelentés szerint az Európai Bíróság már megkapta az Európai Bizottság keresetét, amelynek révén a harmadik szakaszába lépett az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság szóvivője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az érintett országoknak most joguk van az Európai Bizottság lépésére reagálni. Szerinte a bíróság első ülésére a témában „novemberben vagy decemberben, de nem előbb” kerülhet sor. A kereset megvitatásába a szabályok szerint mindazok az uniós országok is bekapcsolódhatnak, amelyek ezt kérni fogják. A szóvivő szerint a bírósági eljárás akár 18 hónapig is eltarthat, és csak a bírókon múlik, lerövidítik-e. „Ez azonban nem automatikus” – tette hozzá Lehóczki.

Andrej Babiš leszögezte: Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását. Rámutatott, hogy hasonló álláspontot fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. „Szintén az a véleménye, hogy a kvóták nem hatékonyak” – jelentette ki Babiš. Hozzátette: tárgyalásokat folytat majd annak érdekében, hogy a V4-ek kvótákat elutasító álláspontjához más országok is csatlakozzanak.

A cseh parlamenti pártok a menekültkvóták elutasításában egységesek, és támogatják a kormány álláspontját. „Az Európai Bizottság keresete Csehország és további államok ellen a migránsok újraelosztásának elutasítása miatt csak feleslegesen elmélyíti az Európa-ellenes hangulatot, és semmilyen módon nem oldja meg a problémát. A nemzetállamoknak joguk van arra, hogy önállóan döntsenek, kiket fogadnak be területükre” – jegyezte meg a Twitteren Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke, a képviselőház alelnöke. 

(Fotó és szöveg: MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2018. január 04. 15:10
"Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak 12 úgynevezett migránst” Jogos, Brüsszel az őszinteséget bünteti, azokat akik úgy nem fogadtak be migránsokat, ahogy az előre megmondták, bezzeg a polkorrekt hazudozókat akik rábólintottak a kvótára de nem teljesítették, azokat meg cirógatják..
Maddox
2018. január 04. 14:14
"Csehországban egyébként minden parlamenti párt elutasítja a menekültkvótákat" Ilyenkor hol van a "bezzeg más országban" és a "mások jobban közelednek Európához" kórus?
formaegy
2018. január 04. 14:05
"Csehországban egyébként minden parlamenti párt elutasítja a menekültkvótákat." Mert számukra a hazájuk az első, és nem a mocskos idegen érdekek! A csehek tudják mit ér a magyar ballib, milyen aljas hazaárulók, hiszen megtapasztalhatták mikor ezek a mocskos férgek szaladtak beárulni Moszkvának őket, és a magyar néphadsereg volt az első aki bevonult Csehszlovákiába kiszolgálni a szovjet hatalmat. (A prágai tavasz 1968) Most éppen ezt a gyalázatos mocskos hazaárulást hajtják végre a magyarok ellen, csak most Brüsszelbe szaladgálnak, és szavazzák meg a merkelhorda betelepítést!!!!!! No, magyar ballibesek! Nézzétek meg a cseheket - ott a saját népük az első, nem hordozzák a moslékot a génjeikben, mint ti!!!! Magyarország szégyenei!
kispufi
2018. január 04. 14:01
"Meg akarom vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. Nem tartom ugyanis normálisnak" Kiragadott részlet. :) Mondjuk én pont emiatt nem is akarnék vitatkozni az ilyennel, csak úgy simán leszarnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!