„Dekolonizálnák” az irodalmat a Cambridge-i Egyetemen

2017. november 01. 16:23

Túl sok a fehér, férfi szerző, az egyetem felülvizsgálja a tanmenetet.

2017. november 01. 16:23

Felülvizsgálja a Cambridge-i Egyetem az angol irodalmi szak tanmenetét, miután egy diákszervezet képviselője több, az etnikai kisebbségek közül kikerülő szerző megjelentetésére szólította fel az egyetem vezetését – írja a Cambridge News.

A diákszerervezet egy képviselője nyílt levelet írt az angol irodalmi tanszék számára, azt kérve, hogy az „dekolonizálja” az angol szakot. A levelet, mely a fehér, férfi szerzők többségére világít rá a „posztkoloniális tanulmányok” területén, 150 diák támogatja.

Írói úgy érvelnek: „Cambridge-i angol szak már túlságosan régóta képviseli azt a »hagyományos« és »kanonizált« megközelítést, mely a fehér, férfi szerzőket helyezi előtérbe a többiekkel szemben”.

Hozzáteszik, azt sem hagyhatják szó nélkül, hogy a jelenlegi tanterv „az intézményesített rasszizmus fenntartásának kockázatát” hordozza.

Ezután az angol tanszék vezetése beleegyezett, hogy megvitatja a szakszervezet javaslatait. Emellett Twitteren nyílt levelet is közzétettek, kiállva a kampány mellett, mondván, hogy „a tudományos párbeszéd a posztkoloniális irodalmat illetően még nagyon korai szakaszban jár”.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. november 03. 19:26
Várom már azt a követelést, ami szerint fehér nőnek gyermeket szülni rasszista megnyilvánulás, ha az apa is fehér. (Nem véletlenül kezdődött el az, ami a fehér férfiak ellen).
balsors
2017. november 02. 16:24
Emelkedik a szint a p.c. gödörben.
22-es csapdája
2017. november 02. 15:12
Annak a diákképviselőnek a neve miért szerepel a hírben? Miért nem nyilvános soha annak az elmebetegnek a neve, akitől indulnak ezek az őrültségek??!
Mutimi
2017. november 02. 14:15
Először a bölcsész nem fogja tanulni, aztán már az általános iskolás sem, hiszen a tanára sem tanulta. Így fog kikopni a tudatból a kultúrkincs egy része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!