Az USA kereskedelmi lépéseket tervez Kínával szemben

2017. augusztus 02. 09:54

Sok amerikai vállalatvezető tett már panaszt Kínával kapcsolatban a Trump-kormányzatnál, ezért a Fehér Ház kereskedelmi lépésekre készül a kelet-ázsiai országgal szemben.

2017. augusztus 02. 09:54

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint az amerikai kormányzat kereskedelmi lépésekre készül Kínával szemben. A politikai-üzleti napilap értesülései szerint az amerikai kormányzat arra szeretné rászorítani Pekinget, hogy tegyen érdemleges lépéseket a szellemi tulajdon eltulajdonítása ellen és könnyítse meg amerikai vállalatok bejutását a piacaira.

A lap internetes kiadásában megjelent cikk szerint a Trump-adminisztráció azt fontolgatja, hogy egy kevéssé alkalmazott amerikai kereskedelmi törvényt igénybe véve a jövőben nyomozást indíthasson annak kivizsgálására, vajon Kínának a szellemi tulajdon védelmére irányuló politikája „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak” minősül-e.

A The Wall Street Journal megjegyzi: Kína kereskedelmi gyakorlata és húzódozása piacainak nagyobb megnyitásától az elmúlt években felbosszantotta az amerikai vállalatokat, amelyek keményebb kereskedelempolitikát követelnek Kínával szemben. A lap értesülései szerint sok amerikai vállalatvezető már panaszt tett a Trump-kormányzatnál, hogy nem lép fel eléggé határozottan bizonyos területeken, így például a szellemi tulajdon védelme érdekében sem. Az elégedetlenség a kínai gazdasági expanzióval párhuzamosan erősödött, kivált amióta Peking az informatikai és szoftverszektorban erősebb versenytárssá vált a nemzetközi színtéren.

Az üzleti lap úgy véli, a Fehér Ház most két lehetőség között őrlődik: vagy a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) tesz panaszt, vagy maga hoz büntető intézkedéseket a WTO engedélye nélkül. A lap értesülései szerint az elnök tanácsadói inkább az egyoldalú intézkedések hívei.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. augusztus 02. 14:02
Most akkor mi van a szabad piac eszméjével? Ha a szopóágra kerülök miatta, akkor nem oké? :)
III. Öreg Banya
2017. augusztus 02. 13:11
A naaagy szent piac sérthetetlenségének elvéről van itt szó, kéremszépen! Tessék csak követlezetesnek lenni!
Mich
2017. augusztus 02. 12:03
Ennek lenne is értelme, hogy ha Trump előzőleg normalizálta volna a kapcsolatokat az oroszokkal (amit akart is, de amit Obama emberei és a republikánus héják csak tovább rontottak) - de így csak összetolja a két posztkommunista nagyhatalmat...
Phötön
2017. augusztus 02. 11:47
Hát ez a cikk nem sokat mond. Majd meglátjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!