Törökországnak kémkedtek németországi imámok Gülen követői után

2017. január 16. 10:19

A török kormány által pénzelt németországi Ditib muszlim vallási szervezet egyes imámjai kémkedtek a török kormány számára, ismerte el Bekir Alboğa, az Erdoğan-közelisége miatt Németországban eddig is össztűz alatt álló szervezet főtitkára a napokban.

2017. január 16. 10:19

A Németországban élő körülbelül 3 és fél millió muzulmán viszonylag kis része, körülbelül 10-15 százaléka tagja valamilyen vallási egyesületnek. Közülük a főleg török származású hívőket összesen ezer helyi közösségben tömörítő Ditib a legnagyobb. Az egyesületet Törökország pénzeli, és a török állami egyházi hatóság felügyeli.

A Ditib-vezető a kémkedésről elmondta, csak nagyon kevés imám tett ilyet, feladatuk pedig a Gülen-mozgalom németországi tagjainak feltérképezése volt. Decemberben már felröppent a német sajtóban a Gülen-mozgalom hívei utáni kémkedés híre: a Ditib imámjai listákat készítettek a gülenistákról, majd ezeket elpostázták a török főkonzulátusnak. A listákon német politikusok és újságírók nevei is szerepelnek állítólag. A Ditib akkor tagadta a kémkedést, most arról beszélnek, ez hiba volt részükről.

A német sajtó, köztük a hírt felröppentő Deutschlandfunk rádió szerint kizárt, hogy hibáról legyen szó, hiszen az imámok a török állam alkalmazottjai, nekik pedig Ankara parancsol. A baloldali populista Linkspartei parlamenti frakciójának migrációs és integrációs szóvivője szerint botrányos az eset. Sevim Dağdelen szerint nem szabad eltűrni, hogy olyan imámok tevékenykedjenek a németországi muzulmán szakrális helyeken, akiket egy külföldi állam finanszíroz. Szerinte a német belügyminiszternek ki kéne rúgnia a Ditibet a németországi iszlámkonferencia tagjai közül. A Zöldek közben feljelentést tettek kémkedés megalapozott vádja miatt.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2017. január 16. 12:14
ez a Gülen egy török Emmanuel Goldstein lenne? van itt olyan török kultúrában jártas ember a összefoglalná pár mondatban ezt a Gülen - Erdogan ellentétet? tudtommal harcostársak voltak, akik együtt próbálták iszlám irányba átfordítani a világi Törökországot. szerintem a valódi frontok a mai iszlám irányú Erdogan vezetés és a világi kemalista hagyományok hívei között húzódnak.
Gombóc XVI. Artúr
2017. január 16. 11:36
"török állami egyházi hatóság". Ez is mutatja, hogy Törökországban a demokráciáról csak tanulnak és nem gyakorolják...
Lotti
2017. január 16. 10:25
Tegye fel a kezét aki úgy gondolta, hogy ez nem így működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!