EP: Támogatni kell a menekültek munkába állását

2016. július 05. 18:03

Támogatni kell a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás szerint. A Fidesz EP-képviselője úgy látja: a baloldali többség az álláskeresők helyett a menekülteket támogatná. A DK-s képviselő szerint viszont a lépés jót tenne a gazdaságnak.

2016. július 05. 18:03

Támogatni kell a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban, mert az egyrészt segítene az érintettek emberi méltóságának helyreállításában, másrészt enyhítené a központi költségvetés terheit – hangsúlyozta az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden elfogadott állásfoglalás.

A 486 igen szavazattal, 189 ellenében és 28 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a lakhatáshoz, az oktatáshoz, a szociális védelemhez és a munkaerőpiachoz való hozzáférés megkönnyítése fontos szerepet játszik a menekültek önértékelésének helyreállításában és lehetővé teszi számukra, hogy önfenntartók és gazdaságilag függetlenek legyenek.

A képviselők leszögezték, a „menekültek társadalmi befogadásának dinamikus, kétirányú folyamatnak kell lennie, ahol mindenkinek megvannak a jogai és kötelességei és ahol a folyamat önszabályzó módon alkalmazkodik a valós helyzethez”.

A nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt írták, hogy a menekültek integrációja során nagy hangsúlyt kell fektetni a nyelvtanulásra, az érintettek önállósodása érdekében pedig fontos „korán és tisztességesen felmérni készségeiket és elismerni, érvényesíteni képesítéseiket”.

Fidesz: Színt vallott a baloldali többség

„Mivel néhány tagállamban és régióban még mindig riasztóan magas a fiatalkori és tartós munkanélküliség, a menekültekre és menedékkérőkre irányuló intézkedések során nem használhatók fel olyan pénzügyi források, amelyeket más hátrányos helyzetű csoportokra vonatkozó programokra szántak (...) A képviselők elutasítják, hogy a menekültek számára külön munkaerőpiacot hozzanak létre, és támogatják, hogy a mindenkori nemzeti minimálbér rájuk is érvényes legyen” – olvasható az állásfoglalásban.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint „a baloldali többség újra színt vallott: az EU-s álláskeresőkkel szemben a migránsokat akarja előnyben részesíteni; a demográfiai kihívás kapcsán a gyermekvállalás és a családok támogatása helyett a bevándorlást támogatja”. Hangsúlyozta, az unióban 21 millió munkanélküli van, sokan fiatalok, a „kényszerbetelepítés az ő kilátásaikat csökkenti”. „A Fidesz-KDNP ezt a politikát nem tudja támogatni” – tette hozzá.

Jobbik: Illúzió a jelentés

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője ezzel szemben azon véleményének adott hangot: „az európai polgárok érdeke, hogy az Európába érkezett menekültek minél gyorsabban elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon és adófizető polgárokká váljanak”. Szerinte „ez jó a gazdaságnak, újabb munkahelyeket teremt, és növeli a sikeres társadalmi integrációjuk esélyét is”.

Balczó Zoltán, a Jobbik európai parlamenti képviselője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy „a jelentés azon az illúzión alapul, hogy a bevándorlók integrálhatók az európai társadalomba, kultúrába”.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. július 06. 08:50
Dolgoztatni akarjatok a feketeket? Ez a legsotetebb idoket idezi... :) Node viccen kivul, szerintetek fognak dolgozni fillerekert? Lofaszt. Minimalberert? Azert dolgozna az a 10-20% munkanelkuli is aki jelenleg Europaban van, es akit meg a nyelvre meg a szokasokra se kell megtanitani. Akkor meg mi ebben a boni?
thymian
2016. július 06. 01:52
A szexuális támadások száma növekedett a német uszodákban. http://www.focus.de/politik/deutschland/zahl-der-uebergriffe-gestiegen-wendt-schwimmbaeder-brauchen-private-sicherheitsfirmen_id_5695578.html
Békanász a hasadon
2016. július 06. 00:10
„a jelentés azon az illúzión alapul, hogy Európában nincs munkanélküliség”
áfonya
2016. július 06. 00:09
Eus emberek millióinak nincs munkája ,mit akarnak ezek a jött mentek ,nem dolgozni szállták meg Európát.. Keresztény gyűlölők ,civil ruhába öltözött hadsereg terroristákkal vegyítve ,merkel junker a nyakunkra telepítette. Európai nép kiirtása a céljuk ebben tevékenyen részt vesznek a brüsszeli vezetők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!