Cameron: A Brexit egy évtizednyi bizonytalansággal járna

2016. június 12. 13:42

Ha a június 23-án a népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, az egy évtizednyi bizonytalanságot jelentene az országnak – mondta David Cameron a BBC-nek. A brit miniszterelnök szerint ugyanis ennyi időt vennének igénybe a távozás feltételeiről és az új kereskedelmi egyezményekről szóló tárgyalások.

2016. június 12. 13:42

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia egy teljes elveszített évtized valós kockázatával lenne kénytelen szembenézni, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

David Cameron a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában hangsúlyozta: ha a referendumon a többség a kilépésre szavaz, akkor először a távozás feltételeiről kellene tárgyalni az EU-val, ami például Grönland esetében három évig tartott, ezután új kereskedelmi megállapodást kellene nyélbe ütni az unióval, ami Kanadának eddig hét évébe telt, ráadásul ez az egyezmény még nem is lépett életbe.

Cameron hozzátette: mindezek mellett külön kereskedelmi egyezményeket kellene kötni azzal az 53 országgal, amellyel az EU-nak – és az unió tagjaként Nagy-Britanniának - van ilyen megállapodása. A brit kormányfő szerint ez egy évtizednyi bizonytalanságot jelentene Nagy-Britannia számára.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. június 13. 00:45
"akkor először a távozás feltételeiről kellene tárgyalni az EU-val, ami például Grönland esetében három évig tartott" Grönland nem ország, hanem Dánia része. Izland is az volt csak megtámadták és megszállták az angolok a II. világháborúban.
Akitlosz
2016. június 13. 00:43
Cameron: A Brexit egy évtizednyi bizonytalansággal járna Akitlosz: Nem járna. "A brit miniszterelnök szerint ugyanis ennyi időt vennének igénybe a távozás feltételeiről és az új kereskedelmi egyezményekről szóló tárgyalások." Egyik fél sem szabhat feltételeket. A kilépés az kilépés. Nincsen benne ha. A válás részleteiről kell megegyezni, de ez nem feltételszabás és nem is tart tíz évig. Ha nem tudnak megegyezni akkor is érdemesebb nemzetközi bírósághoz fordulni, mert még annak az eljárása sem tartana tíz évig.
Fahrenheit 451
2016. június 12. 18:49
"Meg tudnál nevezni egy barátodat - tudom hogy a felvetés is túlzás - akivel jó érzékkel végig tudnád drukkolni" hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból?
bookmark
2016. június 12. 18:11
Gyerekek milyen jól kibekkeltük az ész nélküli kilépést. Az angolok kapják az első pofont. Aztán el fog kezdődni a helyezkedés és a külön tárgyalások, aminek az lesz az eredménye, hogy a brüsszeli bürokrácia okafogyottá fog válni. Valamilyen új rendszer fog kialakulni, ami megtartja az EU jó részeit pl szabad utazgatás a többi meg megy a levesbe. Tök jó, lesz megint görbe ubink és nem kell betartani a tengeri hajózási szabályokat, úgy sincs tengerünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!