Az Iszlám Állam hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetés SWIFT-rendszeréhez

2016. március 03. 20:00

Az Iszlám Állam továbbra is hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetéseket bonyolító távközlési hálózathoz, a SWIFT-rendszerhez – közölte az ARD német közszolgálati csatorna. Az értesülést a német belügyminisztérium is megerősítette. A terrorszervezet a rakkai központú Commercial Bank of Syria-n keresztül fér hozzá a rendszerhez.

2016. március 03. 20:00

Továbbra is hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz (SWIFT) a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet – számolt be csütörtökön az ARD német országos közszolgálati televízió. Az ARD Kontraste című politikai magazinműsorának oknyomozó riportja szerint az ISIS a terrorszervezet fővárosaként számon tartott szíriai Rakka egy bankjában, a Commercial Bank of Syria nevű hitelintézet helyi fiókjában fér hozzá a SWIFT-rendszerhez.

Az ARD szerint a rakkai bankfiók connected (élő kapcsolat) státusszal szerepel a rendszerben. Az nem ismert, hogy az Iszlám Állam mennyire él és mennyire él vissza a hozzáférés lehetőségével. Az viszont biztos, hogy a Commercial Bank of Syria szerepel az ENSZ büntetőintézkedéseivel sújtott szíriai pénzintézetek listáján, ami azonban nem zárja ki, hogy a bank lebonyolítson ügyleteket harmadik felek számára, amennyiben azok ellen nincsenek érvényben szankciók.

A német szövetségi belügyminisztérium megerősítette az ARD értesülését, írásbeli állásfoglalása szerint a belgiumi központú SWIFT és a szervezetet felügyelő illetékes belga hatóság igyekszik minimalizálni annak kockázatát, hogy az IÁ visszaél a rendszerrel.

A nemzetközi nagybankok tulajdonában álló belga társaság a televíziónak arra a kérdésére, hogy miért nem zárnak ki a rendszerből egy ENSZ-szankciókkal sújtott és a SWIFT hírnevét veszélyeztető bankot, azt válaszolta, hogy a SWIFT semleges rendszer, és csak olyan intézményeket tilthatnak ki, amelyeket belga vagy uniós büntetőintézkedések érintenek.

Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) több mint 200 országban és területen működik, a szolgáltatást 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2016. március 04. 09:55
Onnantól kezdve, hogy az IÁ fő szponzora az ENSZ Emberjogi Bizottság élén van, nincs min csodálkozni. Továbbá még egy ok a feltételezésre, hogy a megsemmisítésre még a szándék sincs meg. És azon sem lehet csodálkozni, hogy amíg a Művelt Nyugat a fejét vakargatja nagy töketlenségében és vastagon profitál a helyzetből, addig futótűzként terjed az iszlamizmus. És a legfőbb dilemma : közel másfél milliárd követője és szimpatizánsa milyen döntést fog hozni, ha elkerülhetetlen választásra kerül sor a globális helyzet eszkalációjakor.
pollip
2016. március 04. 07:02
Brüsszelben van az eu központja, a terroristák központja és most a teroroistákat támogató bank központ........
puccini
2016. március 03. 20:50
Miért is nem bombázták az Auschwitz-hoz vezető utakat? Már csak azért, mert ezt a kérdést Ferenc pápa is feltette. (analógia, éérteed!!)
pitypang1125
2016. március 03. 20:30
Na ná! Befolyásos támogatók nélkül már régen fellehetett volna számolni az egész cirkuszt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!