Meghalt az egyik srebrenicai mészáros

2016. február 10. 12:33

Zdravko Tolimir, a boszniai szerb hadsereg volt hírszerző tisztje Európa 1945 utáni történelmének legnagyobb tömeggyilkosságáért kapott életfogytiglant. 2007-ben fogták el a boszniai szerb köztársaságban, és átadták Hágának. 62 évesen, börtönben hunyt el.

2016. február 10. 12:33

Tolimir-t 2012 decemberében ítélték életfogytiglanra, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy részt vett az 1995 júliusi srebrenicai mészárlás kitervelésében és előkészítésében. Nyolcezer bosnyák férfit és fiút öltek meg ekkor, a törvényszék szerint 4790 gyilkosságot lehetett kétséget kizáróan bizonyítani.

A katonai hírszerző főnököt népirtásban is felelősnek találták, hiszen gondoskodnia kellett volna a hadifoglyok életének megvédelmezéséről, de ezt sem tartotta be. 2007-ben fogták el a boszniai szerb köztársaságban, és átadták Hágának. Pere három évvel később kezdődött meg. Az ügyészek százharminc tanút vonultattak fel a vád állításainak alátámasztására, köztük Tolimir néhány egykori munkatársát. Ő négy tanúval igyekezett bizonyítani ártatlanságát.

Több délszláv háborús bűnös is meghalt a hágai nemzetközi törvényszék börtönében. Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb államfőt 2006. március 11-én találták holtan a cellájában, szívrohamot kapott. A scheveningeni börtönben követett el öngyilkosságot Milan Babić, a délszláv háború idején kikiáltott horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság vezetője. Mile Mrkšić, a boszniai szerb köztársaság hadseregének volt parancsnoka pedig egy portugáliai börtönben hunyt el, ahová a nemzetközi törvényszék ítélete után került.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!