Lázár szerint jogunk van oroszokkal építtetni Paks II-t

2015. november 19. 15:14

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi bővítés miatti kötelezettségszegési eljárás kapcsán úgy fogalmazott: visszautasítják azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy unión kívüli országokkal kössön kereskedelmi megállapodásokat Magyarország. Lázár János a csütörtöki kormányinfón bejelentette azt is: 2020-tól szétválik Budapest és Pest megye.

2015. november 19. 15:14

Magyarország visszautasítja azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy kereskedelmi megállapodást kössünk unión kívüli országgal, akár Oroszországgal, akár Kínával, akár arab országokkal – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéshez kapcsolódóan. 

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban. Kijelentette azt is: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak verseny keretében. Leszögezte azt is: jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek volna.

Cél a földbérletek felülvizsgálata

Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát, például a bérleti díjat illetően – közölte Lázár János a csütörtöki tájékoztatóján. A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét - amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Lázár János azt mondta: a kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségét, erre hamarosan új javaslata is lesz. Az állami földek jelenleg is zajló értékesítéséről szólva a miniszter elmondta: rendezett formában zajlanak az árverések, a gazdák már mintegy 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

2020-tól szétválik Budapest és Pest megye

A kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye szétválását 2020-tól. Lázár János hangsúlyozta: a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek. 

Közölte azt is: a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására, emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatban. 

Egy új nemzeti könyvtár létrehozásához hamarosan ötletpályázatot hirdetnek – ismertette a miniszter, hozzátéve, ennek tömbje Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg.

Quaestor: egyeztetne a kormány a Bankszövetséggel

Lázár János a kormányinfón arról is beszélt: a kormány egyeztetni akar a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben, amely ezt követően kerülhet vissza a törvényhozásba. Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezésről szóló törvény egyes részeit. Lázár János azt mondta: a kabinet értelmezése szerint a bankok teherviselésbe bevonását jóváhagyta az Ab. 

A minisztert kérdezték a tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi programjáról, amelyről elmondta, hogy a kormányfő Kínába és Iránba látogat a következő napokban.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lóyer
2015. november 19. 20:33
SÜLJÜNK mán szembe AZZAL a faktummal, hogy az előző EUBIZ. élén Barroso-val TÁMOGATTA, elfogadta a ruszkik megbízását. Most a genya , korrupt és főleg lixemburgi van hatalmon, és a már "res iudicata"-nak minősülő Roszatom-szerződést pönalizálni próbálja. Csakhogy a titkárnő lecserélése nem jelenti a cég totális üzletpolitikájának átszervezését! Junckers csak egy titkárnő. Annak is tolvaj. Nekünk jó papírjaink vannak az EU-tól.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. november 19. 19:42
Nincs is más választásunk. Akinek putyin morzsolgatja a golyóit az mit mondhatna? Sok kis pitiáner bűnöző próbált meg fölemelkedni a maffia farvizén. Néhányat élve eltemettek.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. november 19. 19:38
Jogunk van rabszolgának lenni. A 2/3 nevében.
mákgubó3
2015. november 19. 19:15
"Ja hogy más nem tudja felépíteni Paksot, az nem érdekel senkit" Bizony balfaszkám, ezért kell kiírni pályázatot, és ott majd kiderül...... Maradj a kötőtűnél, Hajnalkám........:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!