Szerb sajtó: félő, hogy a legtöbb migránst Szerbiának kell befogadnia

2015. október 26. 14:52

A nyugat-balkáni migráció által érintett országok vasárnapi csúcstalálkozója után Szerbiában hétfőn azt találgatták a lapok, vajon hol akarják elhelyezni azt a 100 ezer migránst, akinek befogadásáról a vezető politikusok megegyeztek. Gjorgje Ivanov macedón elnök az uniós hírek hallatán kijelentette: országa legfeljebb kétezer embert tud befogadni.

2015. október 26. 14:52

A vasárnapi csúcson részt vevő országok 17 pontos akciótervet fogadtak el a migrációs válság kezelésére, amelyek között az is szerepel, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre nő a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek száma. Ötvenezer embert befogad Görögország, a másik ötvenezret viszont a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országoknak, főként Macedóniának és Szerbiának kell elhelyeznie. A vesti-online.com című hírportál kommentárja szerint viszont a migránsok nem akarnak Szerbiában maradni, „és ha van az úton nálunk is kevésbé vágyott hely, az éppen Macedónia”.

A szerb sajtó félelmeinek alapot adhat az is, hogy Gjorgje Ivanov macedón elnök az uniós hírek hallatán kijelentette: országa legfeljebb kétezer embert tud befogadni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai szóvivője, Melita Šunjić hétfőn – a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint – azt mondta: egyelőre nem kaptak arra vonatkozó információt, hogyan is kell majd gondoskodni a megnövekedett számú migránsról, ám már megkezdték azoknak az újabb befogadóközpontoknak a kiépítését, ahol a télen több ezer embert is el lehetne szállásolni.

Melita Šunjić elmondta, hogy vasárnap több mint 8 ezren léptek be Szerbiába Macedónia felől, a rövid, néhány órás várakozás és regisztráció után pedig a szerb-horvát felé indultak. Péntektől vasárnapig majdnem 25 ezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határon. Hozzátette, hogy a Berkasovo-Bapska határátkelőnél már nem torlódnak fel a migránsok, a horvát hatóságok ugyanis hatékonyan engedik át őket, és a körülményeik is javultak, mivel a több napos esőzés után vasárnap és hétfőn már szebb volt az idő.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. október 26. 19:06
Pàr hete óriási lehetőség volt Németorszàgnak.
Orvosok és mérnökök
2015. október 26. 17:30
Mai osztrak nemzeti unneprol HIVATALOS(!!!) video Becsbol https://www.youtube.com/watch?v=eQEYL9QUHBU Az unnpsegen beszedet mondott egy muszlim imam is!
Kanóc
2015. október 26. 16:50
Ezek minek építkeznek?
Megtalálta
2015. október 26. 16:42
Eddig a kvótán ment a veszekedés, most azon, ki mennyit engedjen át, milyen ütemben. És még mindig gyakorlatilag szabadon áramolnak be a Balkánon keresztül. Jelen pillanatban a kerítésépítés ritka bölcs lépésnek látszik. Elkerüljük a migránsutaztatást, és regisztrációs problémát is. Nem bénítják meg a közlekedést sem. Bennünket irigyel Ausztria. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!