Merkel: A dublini szabályok fölött eljárt az idő

2015. október 07. 17:12

A jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő – foglalt állást szerdán az Európai Parlament ülésén Angela Merkel német kancellár, aki úgy véli: az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.

2015. október 07. 17:12

Kidolgozásukkor jól átgondolt szabályok voltak, de a jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő – foglalt állást szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár. Merkel Francois Hollande francia elnökkel közösen szólalt fel az EP rendkívüli vitájában, amely az unió állapotát volt hivatott értékelni.

A német politikus kijelentette: a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek. Angela Merkel úgy vélte: az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.

A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan kell fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, viszont ennek terheit nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni azokat.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. október 07. 22:14
2008. decemberétől kezdődő hosszú folyamat után, 2013 júniusában fogadták el a Dublin III rendeletet. Négy és fél éves tárgyalás után másfél-két évig volt érvényben, mert most arról beszélnek, hogy eljárt fölötte az idő. Talán nem olyan hiábavalóságokkal kellene a jól fizetett hivatalnok seregnek, kommunista felbujtásra, foglalkozni, mint Magyarország kötelezettségszegési eljárása. Micsoda posvány ez? Ilyen működtetési elvekkel jobb, ha abbahagyjuk az egészet.
Gregorius
2015. október 07. 19:20
Heuréka! Dublin III miatt nem tudtuk regisztrálni a német nyilatkozat után beözönlőket, mert abban az van, hogy a teljes vizsgálat lefolytatása ott történjen, ahol a regisztráció volt, ezért csak erőszakkal kényszeríthettük volna őket. A másik pozitivum az, hogy erre hivatkozva nem küldhetnek a nyakunkba vissza max. 150.000 itt regisztrált embert, ami Demoklész kardjaként lógott a fejünk felett. Most már csak a legfontosabb problémát kell megoldani, a migránsok valahogyan maradjanak a török táborokban, ahol az utóbbi időben leromlott az ellátás. Ha igaz, amit angol lapok írnak, azaz az Unió 400.000 migránst vissza akar küldeni, akkor ez nagyjából megoldaná a problémát, mert meggondolnák az indulást. Ez biztos, hogy pénzbe fog kerülni ( ellátás javítása), de inkább az, mint százezernyi migráns.
magnamater
2015. október 07. 18:58
Hogy Dublin fölött eljárt az idő. a magyarok régebben mondták,kaptunk is érte a fejünkre, hogy a milliós tömeggel hogyan kell egyenként bánni, mutassa meg Merkel, mielőtt ezért is a magyarokat vádolná.
Pandaka pygmaea
2015. október 07. 18:56
Na ez meg a másik kedvencem: "A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan kell fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, viszont ennek terheit nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni azokat." Meg a kisf..om nem kéne? Már elnézést. És ha még egyszer meghallom/olvasom azt, hogy "európai értékek", én nem tudom mit csinálok. Ebbe a kommunikációs humbugba csimpaszkodva, erre hivatkozva toporgunk most egy helyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!