Diaconescu: Román igazolványt, majd állampolgárságot a határon túli románoknak!

2015. augusztus 13. 13:14

Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter a marosfői nyári táborban arról beszélt: magyar mintára előbb igazolványt, majd állampolgárságot kellene adni a határon túli románoknak.

2015. augusztus 13. 13:14

Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter szerint Bukarestnek Magyarország példájára első lépésként román igazolványt kellene adnia a határon túli románoknak, majd állampolgárságot – jelentette a Mediafax román hírügynökség. A román diplomácia egykori vezetője, aki Traian Basescu volt államelnök tanácsadója is volt, a határon túli románok témakörben az erdélyi Marosfőn megszervezett nyári táborban fejtette ki álláspontját.

Diaconescu, aki jelenleg a Basescu által támogatott Népi Mozgalom Alapítvány elnöke, elmondta: abból az előfeltételből kell kiindulni, hogy a határon túli románoknak az etnikai identitásukhoz való joga nem képezheti alku tárgyát. „Az európai törvények világosan megállapítják, hogy a tagállamoknak szuverén joguk megvédeni és támogatni állampolgáraikat, bárhol is éljenek, így nem képezheti alku tárgyát, hogy milyen jogokat biztosít Bukarest a különböző országokban élő románoknak” – fejtette ki.

Diaconescu a magyar igazolvány példáját említve kijelentette: nem látja, mi akadályozza Romániát, hogy kezdeményezze ő is a román igazolványt az állampolgárság megadását megelőző lépésként. Ennek – magyarázta – két haszna lenne, egyrészt abban erősítené meg a határon túli románokat, hogy megőrzik az anyaországgal való kapcsolatukat, bárhol is éljenek, másrészt arra kényszerítené a romániai állami intézményeket, hogy bizonyos speciális jogokat biztosítsanak az igazolvánnyal rendelkező románoknak. Diaconescu szerint a román igazolvány elsősorban azon román közösségekkel teremthet közvetlen kapcsolatot, amelyek nem EU-tagállamokban élnek.

A marosfői táborban egyebek mellett arról hangzottak el előadások, hogy mennyi pénzt költ Románia a saját kisebbségei támogatására, és mennyit költ a határon túli románokra. Az előadók közül többen megállapították, hogy a határon túli románoknak az egytizede jut annak az összegnek, amit Románia a területén élő nemzeti kisebbségekre fordít. Ezt az aránytalanságot „természetellenesnek és elfogadhatatlannak” nevezték.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. augusztus 13. 16:31
Jé, az erdélyi románk még csak most kapnak román állampolgárságot? "állampolgárságot kellene adni a határon túli románoknak."
justiceforhungary
2015. augusztus 13. 15:33
primitív bukaresti állatok !
pitypang1125
2015. augusztus 13. 14:47
Aztán ki a szarnak kellene? Románia lakosságának egyharmada nem is akart soha Román állampolgár lenni, még rájuk nem lőcsölték!
Csigorin
2015. augusztus 13. 14:20
Tegyetek ugy, ki tart vissza? Ja, hogy akkor nem lehetne ezert minket kopkodni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!