Hétmilliárd eurós áthidaló kölcsönt kaphat Görögország

2015. július 15. 13:53

Az Európai Bizottság az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból biztosítana három hónapos lejáratra 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt a görögöknek, a javaslatot szerdán már elő is terjesztette a a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanács számára. Az Egyesület Királyság és Csehország viszont tiltakozik az ötlet ellen, mivel az eurózóna számára létezik egy külön mentőalap.

2015. július 15. 13:53

Hivatalosan előterjesztette szerdán javaslatát a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanács számára az Európai Bizottság, hogy Görögország az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) három hónapos lejáratra 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt kaphasson.

Az EFSM ilyen célú felhasználása ellen mind az Egyesült Királyság, mind Csehország tiltakozott, az ugyanis azzal a céllal jött létre, hogy az egész Európai Unió mentőalapja legyen, s miután létrejött az eurózóna külön, intézményesített mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), a tagállamok vezetői olyan politikai döntést hoztak, hogy ilyen célra az EFSM a jövőben nem használható.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ezzel a politikai nehézséggel is foglalkozni kell, az eurózónán kívüli országok garanciát kaphatnak arra, hogy ha Görögország nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, akkor abból nekik ne keletkezzen pénzügyi hátrányuk.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. július 16. 10:39
Semmi perc alatt el fog égni az a 7 milliárd is
áfonya
2015. július 16. 03:47
Na ezzel a saját sírjukat megásták. Hazánkat is ide juttatta gyf bajnai kormánya,magyarok csak összeszedték magukat időben a fejükhöz kaptak leszavazták a csődgyáros mszmp-mszp-szdsz nép nyomorgató kormányt.
foton
2015. július 16. 00:40
Most Athén lángokban áll.
hátakkor
2015. július 15. 18:41
Meglátjuk hogy kufárkodnak vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!