Dombrovskis: Görögországnak Európában a helye

2015. július 06. 14:51

Az Európai Bizottság továbbra is nyitott a Görögországgal való együttműködésre, Görögországnak Európában van a helye – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke hétfőn Brüsszelben. Leszögezte azonban azt is: Brüsszelnek nincs felhatalmazása arra, hogy új pénzügyi programról folytasson tárgyalást Athénnel.

2015. július 06. 14:51

Nem kérdéses az euróövezet stabilitása, a közös fizetőeszközt használó országok között működnek azok a mechanizmusok, amelyek biztosítják az euró szilárdságát – szögezte le Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke hétfőn Brüsszelben, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület déli sajtótájékoztatóján.

A lett politikus a vasárnapi görögországi népszavazás kimenetele nyomán előállt helyzetet az eurózóna szempontjából úgy jellemezte, hogy a bankunió tud gondoskodni az euróövezet pénzügyi szektorának a stabilitásáról, és az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű pénzügyi eszköz 500 milliárd eurós hátteret biztosít az esetlegesen nehéz helyzetbe kerülő nemzetgazdaságok megsegítésére. Az Európai Központi Bank szoros figyelemmel követi a fejleményeket, és kész arra, hogy fellépjen, ha az eurózónán belül az árstabilitás meggyengülését észleli – tette hozzá. 

Sajnálattal állapította meg Dombrovskis, hogy a jelenlegi görög kormány nem tudott élni a hivatalba lépésekor – a korábbi mentőcsomagnak és a korábbi görög vezetés reformerőfeszítéseinek köszönhetően – már érzékelhetővé vált pozitív folyamatok nyújtotta lehetőséggel. 

A vasárnapi referendumon a többség elutasította a mentőprogram fejében a hitelezők által szükségesnek ítélt reformintézkedés-csomagot. A brüsszeli bizottsági alelnök szerint „növekedett a szakadék” Görögország és az eurózóna többi állama között, és a válságból nincs egyszerű kivezető út, mert túl sok időt és esélyt tékozoltak el. 

Dombrovskis hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság továbbra is nyitott a Görögországgal való együttműködésre, és hogy az ország helye „Európában van”. Leszögezte ugyanakkor azt is: Brüsszelnek nincs felhatalmazása az euróövezeti tagországok kormányait képviselő Eurócsoporttól arra, hogy a mentőprogramra vonatkozó eddigi javaslat helyett valami más, új pénzügyi programról folytasson tárgyalást Athénnel.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. július 06. 17:55
Most hol van Görögország? Európában. Talán el akar költözni? A cikk címe ezt sugallja:-))))
Berecskereki
2015. július 06. 16:02
Hajlok arra a megoldásra, amit Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének az elnöke javasol. "A drachmát azonnal be kell vezetni, mint virtuális devizát. Az országban minden üzleti szerződését, beleértve a külföldiekkel szemben fennálló adósságot is át kell konvertálni drachmára. Ezzel a kormány és a bankok azonnal fizetőképessé válnának" http://www.origo.hu/gazdasag/20150706-johetne-a-virtualis-drachma-egy-nemet-elemzo-szerint.html
wartog
2015. július 06. 16:02
Görögország ott van egy ideje, ahol van, aztán nyilván ott is marad.Mint ahogyan Magyarország is, csak a határokat tologatják időnként. A kérdés most azért ijesztő a ciontőkének, ha kiesik ez az ország akkor egy fejőstehénnel kevesebb. Ha sikerül kikecmeregniük a bajból,- az is csak idő kérdése,- viszont szopika lesz, mert a többiek is arra felé indulnak el.Már régóta mondogatják többen, mit én is. Kicsit kevesebb lesz egy ideig, de rablósáskákból már elég volt.Nem akarunk fizetni senkinek többé!Lerabolt Trianon, elvesztettük a befektetéseinket, ki kárpótolt bennünket?Elvesztettünk lassan mindent, de van még kis remény, hazazavarni minden idegent és megélünk.Egyedül is.
wartog
2015. július 06. 15:32
Orbánisz meg Lázárisz is dönthetnének gyorsabban pár kérdésben.Simicskaisz meg kibukott, amúgy sem volt nagy Magyarbarát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!