Szerbia segítséget kér határainak védelméhez az EU-tól

2015. június 17. 18:26

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerdán arra kérte az Európai Unió országait, hogy segítsenek Szerbia határainak védelmében. Aleksandar Senić szerb parlamenti bizottsági elnök szerint ugyanakkor nem jó üzenet a magyar határzár.

2015. június 17. 18:26

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerdán arra kérte az Európai Unió országait, hogy segítsenek Szerbia határainak védelmében. A tárcavezető közleménye szerint országa elkötelezett az illegális migráció megfékezése mellett.

 
A szerb belügyi tárca vezetője ezzel reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, amely szerint a magyar kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. Stefanović kiemelte: Szerbia a menekülthullám megjelenése óta elkötelezett a probléma megoldása iránt. „Szeretnénk megmutatni, hogy olyan komoly partnerek vagyunk, akik a saját és az EU határait is védik, ebben a folyamatban azonban a szerbiai állampolgárok érdekeire és biztonságára is figyelnünk kell” – írta a szerb miniszter.
 
„Arra kérjük az Európai Unió országait, hogy segítsenek nekünk ebben, tegyenek további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy Szerbia megvédhesse azokkal az országokkal közös határait, ahonnan a migránsok érkeznek, hiszen ők elsősorban az EU-tagországokból – Görögországból és Bulgáriából – jönnek Szerbiába” – mondta a szerb belügyminiszter.
 
Aleksandar Senić, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke szerint azonban nem jó üzenetet hordozna sem az Európai Unió, sem a szomszédos országok számára, ha Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le déli határát. A Boris Tadić volt köztársasági elnök vezette ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDS) politikusa kiemelte: az európai kontinens bármely részén emelt kerítés nem fogja megállítani a migránsokat. 
 
Az integrációs bizottság elnöke kiemelte, hogy a szolidaritás az EU egyik alapvető értéke, egy kerítés felhúzása pedig semmiképpen sem lehet az európai népek közötti szolidaritás szimbóluma. 
 
Radoš Đurović, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója szerint egy kerítéssel nem lehet gátat emelni az illegális bevándorlók óriási hulláma előtt. A B92 televízióban nyilatkozva az igazgató kiemelte: a kerítés miatt egyre többen maradnak majd a határsávban. „Egy kerítés nem állíthatja meg azt, aki az erőszak elől menekül, és menedéket keres” –  fogalmazott. Szerinte a kerítés felállítása után a csempészet még elterjedtebbé válik, az emberek alagutakat fognak ásni, a „senki földjén” ragadnak, és alternatív átjutási lehetőségeket fognak keresni.
 
Szerinte Szerbia azért is van rossz helyzetben, mert ez az utolsó állomás a schengeni terület előtt, ezért nem nagyon fognak a bevándorlók más útvonalakat keresni.
 
Magyarországra csak az idén 54 ezer menedékkérő érkezett, az év végéig ez a szám elérheti a 130 ezret is, és a hivatalos adatok szerint a migránsok 95 százaléka Szerbián keresztül jut az országba - emlékeztetett a szerb sajtó szerdán.
 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. június 18. 13:48
Sehol egy rendes, humanista, együttérző beírás.
krisztoforo48
2015. június 18. 08:08
A szerbek hirtelen rájöttek,hogy őrizni kellene a határukat.Ez remek,ideje volt.
Tábor Radosti
2015. június 18. 07:29
"Szerbia segítséget kér határainak védelméhez az EU-tól"... na az biztosan fog ebben segíteni :)
pollip
2015. június 18. 06:53
Szerintem a szerbeknek is jó a kerítés, mert nem feléjük jön az áradat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!