Kijev összehangolja lépéseit Washingtonnal a béke érdekében

2015. május 15. 21:50

A válság békés rendezése és az ukrajnai reformok miatt Kijev összehangolja a lépéseit Washingtonnal – mondta el Petro Porosenko, a Victoria Nulanddal való találkozás után. Az ukrán elnök szerint Ukrajna tartja magát a minszki megállapodáshoz. Az USA államtitkár-helyettese elmondta: országa továbbra is elkötelezett partnere Kijevnek.

2015. május 15. 21:50

Kijev számára létfontosságú, hogy összehangolják Washingtonnal lépéseiket a kelet-ukrajnai válság békés rendezését és az ukrajnai reformokat illetően – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben, Victoria Nulanddal, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettesével folytatott megbeszélésén.

Az államfő hivatalos honlapján található közlemény szerint Porosenko biztosította tárgyalópartnerét afelől, hogy Kijev maradéktalanul tartja magát a szemben álló felek között a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés rendezése érdekében februárban kötött minszki megállapodáshoz, készen áll alkalmazni az abban foglaltakat. Kijelentette továbbá, hogy a demokratikus reformok visszafordíthatatlanok Ukrajnában.

Nuland elmondta: kijevi látogatásának célja, hogy tájékoztatást adjon John Kerry amerikai külügyminiszter oroszországi látogatásáról. Hangsúlyozta, hogy Washington változatlanul a Minszkben kötött egyezségek betartására szólít fel. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett partnere Kijevnek az ukrajnai reformok végrehajtásában, beleértve a korrupció elleni küzdelmet és a decentralizációt, azaz a régióknak nyújtandó nagyobb önállóságot. 

John Kerry kedden az oroszországi Szocsiban tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai külügyminiszter a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a szakadárokat egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától. Lavrovval közös tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy ha Porosenko ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat, és „rendkívül romboló hatású lenne” a rendezési folyamatra. Az ukrán államfő hétfőn, a Repülőtér című dokumentumfilm bemutatásán tett ígéretet arra, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok által rommá lőtt donyecki repülőteret a kijevi vezetés újra ellenőrzése alá vonja és újjáépíti. 

Oroszországi látogatásáról egyébként Kerry még aznap telefonon tájékoztatta Porosenko elnököt. Az államfő sajtószolgálatának közleménye szerint megvitatták, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy a minszki megállapodásban foglaltakat a felek maradéktalanul teljesítsék.

Egyelőre nem teljesül a februári minszki megállapodás két sarkalatos pontja: sem tűzszünet nincs, sem a nehézfegyvereket nem vonták ki maradéktalanul a front menti övezetből a szemben álló felek, amelyek eközben egymást vádolják a minszki egyezség megsértésével.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. május 17. 09:55
Fordítva..Washington hangolja össze Kijevet..Amerikai katonák, amerikai tanácsadók..és sok szerencsétlen fiatal gyerek akiket az amerikai kiképzők mint "elit alakulatot" küldenek harcolni..Már mindent ők irányítanak, lassan sikerül az egész világot lerombolniuk. A közel-keleti fanatikusokat már rászabadították az ottani országokra a demokrácia jegyében.Obama a legpusztítóbb amerikai elnök aki létezik az amerikai történelemben, rosszabb mint a két Bush.
dick52
2015. május 16. 10:07
Ezek a szerencsetlen ukranok, meg a Majdan. Az volt csak a forradalom. Bar, szerintem, ok ugy gondoltak, hogy a jolet rogton jon. Ki volt irva egy tablara; Rogton jovok!
Spiler
2015. május 16. 01:49
Főleg amióta több százezer hektárt kaptak művelésre amerikai cégek, meg amióta amerikaiak ülnek ukrajna "nemzeti" kormányában, meg az energiacégek igazgatöságában. Olyan tetvek ezek akik eladták az ország egyik felét az oroszoknak, a másik felét az amerikaiaknak. A nép azóta éhezik, nyomor és halál. A gyűlölet népe.
Fakutya Vigyora
2015. május 15. 23:44
Má megin békeharc bazmeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!