Skócia és a rendszerkritikus függetlenség

2014. szeptember 15. 09:27

A „skótság” mint etnikai identitás nem kizárólagos, sőt nem is elsődleges hajtóereje a függetlenségi mozgalomnak.

2014. szeptember 15. 09:27
Pap Szilárd István

A »skótság« mint etnikai identitás nem kizárólagos, sőt nem is elsődleges hajtóereje a függetlenségi mozgalomnak.

Amiről leginkább szó van – és ezt az elemezők elsöprő többsége így látja –, az az Egyesült Királyság által a nyolcvanas években felvállalt, és azóta konzervatív és munkáspárti kormányok által következetesen továbbvitt neoliberális gazdaság- és társadalompolitika kritikája. A decentralizációs és később függetlenségi törekvések kiszélesedése egyértelműen köthető a Margaret Thatcher privatizációs, jóléti államot lebontó, a közszolgáltatások körét szűkítő  politikájához, amely leginkább Skóciát és Észak-Angliát sújtotta. A hajógyárbezárások, bányabezárások, az önkormányzati lakások privatizációja, a nagyvállalatokat támogató adópolitika, a szociális védőháló gyengítése egyaránt Skócia lakosságát hozta a legnehezebb helyzetbe. (...)

Ha megnézzük a legnagyobb skót városokban, mely negyedek támogatják leginkább a függetlenséget, és ezeket a térképeket összehasonlítjuk a munkanélküliség mértékét ábrázoló térképekkel, ahogy azt a The Guardian tette, akkor tökéletesen megfigyelhetjük, hogy az Egyesült Királyságtól való elszakadás vágya mennyire kapcsolódik az elmúlt évtizedek szegényellenes politikájának elutasításához.
A skót nacionalisták a lakosság e frusztrációira építenek: az uralkodó neoliberális politikával szemben egy szociálisan érzékeny, egyenlőségpárti, befogadó új politikai közösség megalakítását ígérik. Mindeközben London semmi újat nem tud nyújtani. Az unionista pártok által felajánlott »devo supermax« (szupermax-decentralizáció) nem változtatna gyökeresen a jelenleg is létező skót autonómián, a legfontosabb gazdaság- és társadalompolitikai kérdések továbbra is Londonban dőlnének el – business as usual. A friss közvélemény-kutatási adatoktól pánikba esve a brit pártok fűt-fát ígérnek, de épp azt nem tudják garantálni, ami a legfontosabb lenne: hogy az Egyesült Királyságban gyökeres változások jönnének a skótok maradása esetén.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2014. szeptember 15. 12:10
Ronnie Brown & Roy Williamson (The Corries)1968 http://www.youtube.com/watch?v=XiyLuv3GSs4 Ronnie Brown 2001 http://www.youtube.com/watch?v=FWfRQDIEXxc Csak, hogy még egy "Kettős mérce" szerző is ráérezhessen, hogy messze mélyebben (és régebben) zajlanak ezek a folyamatok, mint ahogy azt ő elképzeli ...
balbako_
2014. szeptember 15. 09:49
Ezek bizony jelek. Az EU valamit nagyon elbaltáz, mert képtelen a kérdésekre választ adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!