Donyeckben már kormányfőt is választottak

2014. május 16. 17:09

Alekszandr Borodaj orosz állampolgárt választotta a kelet-ukrajnai szakadár „donyecki népköztársaság kormánya” miniszterelnökké. A védelmi miniszter Igor Girkin lett, akiről az ukrán SZBU kiderítette, hogy orosz titkosszolgálati ügynök. A kormány már fel is szólította a megye leggazdagabb oligarcháját az adófizetésre.

2014. május 16. 17:09

Alekszandr Borodaj orosz állampolgárt választotta a kelet-ukrajnai szakadár „donyecki népköztársaság kormánya” miniszterelnökké pénteki ülésén. Első miniszterelnök-helyettesi kinevezést kapott Andrij Purhin, a szeparatisták egyik fő vezetőjét, Denisz Pusilint, a „donyecki népköztársaság" társelnökét pedig a parlament elnökévé választották. A védelmi miniszter az az Igor Sztrelkov – valódi családnevén Girkin – lett, akiről az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) kiderítette, hogy orosz titkosszolgálati ügynök, és aki magát hétfőn a „donyecki népköztársaság” főparancsnokának kiáltotta ki. Gazdasági miniszternek Volodimir Podhornijt nevezték ki.

Az újdonsült „miniszterelnök” beszédében magát Sztrelkov közeli barátjának nevezte. A nap folyamán nyilvánosságra hozták a szakadár megye új alkotmányát, amelyet a héten hagyott jóvá a „népköztársaság parlamentje”. A dokumentum egyformán államnyelvvé nyilvánítja az oroszt és az ukránt, azzal az indoklással, hogy ez „szavatolja a kulturális sokszínűséget a donyecki népköztársaságban, és mindkét nyelv egyenlő jogú és egymást kölcsönösen gazdagító fejlődését”.

A múlt vasárnapi népszavazás eredményére hivatkozva az oroszbarát szakadárok hétfőn Donyeck, illetve a szomszédos Luhanszk megyében kikiáltották a két kelet-ukrajnai megye függetlenségét, amelyet egyelőre egyetlen állam – így Oroszország – sem ismer el.

Roman Manekin, a donyecki szeparatisták „kormányának” tanácsadója videóüzenetet tett közzé a „Novorosszija” nevű weboldalon. Ebben emlékeztette Ukrajna leggazdagabb oligarcháját, hogy május 11-én új „állam" jött létre a régióban. „Az állam egyebek mellett adót is jelent. A befizetett adókból kapják fizetésüket a közalkalmazottak, ebből a pénzből történik a nyugdíjak és a szociális ellátások kifizetése” – mondta Manekin. Szavai szerint az adókat a vállalatok fizetik be, és jelenleg a megyében lévő cégek „de jure Ahmetov tulajdonában vannak”. 

A Donyeck-medence lakosságának jelentős része azt várja Ahmetovtól, hogy fejezze ki a »donyecki népköztársaság« iránti lojalitását és szuverenitása melletti elkötelezettségét” – hangsúlyozta a "tanácsadó".

Közben pénteken az UNIAN hírügynökség tudósítója szerint az ukrán légierő Donyeck városa közelében állomásozó légvédelmi rakéta egységét „látogatták meg” gépkarabélyokkal és mesterlövész puskákkal felfegyverzett álarcos szakadárok azt követelve, hogy esküdjenek fel az egység tagjai az új „államra”. Ezt az ukrán katonák nem tették meg.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2014. május 17. 15:19
A számos szempontból, amiből e témát nézni lehet, megemlítendő lenne az események alakulásának a kárpátaljai magyarságra való hatása. Ha Ukrajna elveszíti az összes oroszok lakta régióját, akkor az onnan elmenekülő/elüldözött ukránok, illetve a már így is jelentősen megerősödött ukrán nacionalisták a megmaradt kisebbségeken élhetik ki magukat. Emlékezzünk a szerbiai példára, ahol a Koszovóból elmenekült szerbek jelentős része "véletlenül" éppen a Vajdaságba került, ahol aztán még a helyi magyarokat és olykor a szerbeket is terrorizálják.Így alakulhat ki akár Kárpátalján is betelepítés, illetve az atrocitások felfutása.Szóval magyar szempontból jobb lenne, ha a ruszki megyék megmaradnának Ukrajna részeként, s az általuk kapott kisebbségi jogok a magyar, lengyel és román kisebbségre is kiterjednének.
kukagyerek
2014. május 17. 11:27
Most akkor mi lesz az Orbán által szorgalmazott, területileg egységes Ukrajnával? Szerintem ebben a donyecki fiaskóban is Kovács Béla keze lehet benne. Hogy mik vannak!
Akitlosz
2014. május 16. 21:23
Még ki kell verniük az ukrán megszálló csapatokat az országukból.
A_Haza Bölcse
2014. május 16. 17:27
"A kormány már fel is szólította a megye leggazdagabb oligarcháját az adófizetésre. " :DDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!