Hatalmas tömeg tüntet Kijevben az EU mellett

2013. december 01. 14:26

Újabb nagyszabású tüntetés kezdődött vasárnap délben Kijev belvárosában az Európai Unió (EU) mellett, Viktor Janukovics ukrán elnök és a kormány ellen, dacára a hatósági tiltásnak. A tüntetők a délután során elfoglalták a kijevi városháza épületét.

2013. december 01. 14:26
A demonstrálók a Tarasz Sevcsenko parknál gyülekeztek, majd hosszú, tömött oszlopokban vonultak a Függetlenség terére nemzeti és európai uniós lobogók, illetve az ellenzéki pártok zászlai alatt, az államfővel szemben ellenséges jelszavakat skandálva. A felvonulók hangosbeszélőin a „Forradalom" és az „Ukrajna Európához tartozik” jelszavak szóltak.
 
Bár a hatóságok megtiltottak minden politikai megmozdulást Kijev belvárosában, több tízezren vonultak a központi térre. Később a becslések 100 ezer és félmillió közé tették a téren és környékén összegyűltek létszámát.    
 
A menet élén a megmozdulást szervező három ellenzéki párt vezetői haladtak: Vitalij Klicsko ökölvívó világbajnok, az Ütés (UDAR) párt elnöke, Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke.  
 
Lengyel politikusok is csatlakoztak a kijevi demonstrációhoz. „Mi, lengyelek mindig nyitva tartjuk az Európai Unió ajtaját Ukrajna előtt, és támogatjuk Önöket” – jelentette ki Jacek Protasiewicz, az Európai Parlament (EP) alelnöke, hangsúlyozva, hogy Lengyelország elnöke és kormányfője nevében beszél. 
 
A tüntetők közül többen felmásztak és zászlókkal díszítették fel az újévi fenyő épülő rögzítővázát a Függetlenség terén. Előző nap a rendőrség azzal magyarázta az európai integrációért tüntető diákok békés, pártsemleges tüntetésének erőszakos feloszlatását, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfájának felállítását. 
 
A tömeg egyelőre békésen tüntet, incidensekről eddig nem érkezett hír. Több száz rohamrendőrt vezényeltek viszont a tértől nem messze lévő elnöki hivatal védelmére. Elterjedt ugyanis, hogy a tüntetők később a hivatali épületek elé készülnek vonulni.
 
Frissítés:
 
A Kijevben demonstrálók egy csoportja behatolt vasárnap a fővárost irányító adminisztráció épületébe, és elfoglalta annak első szintjét.
 
A városházába behatolók között sok a maszkot viselő férfi, akik a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. Magyarázatuk szerint arra kell a helyiség, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. Kijelentették, hogy a felső szinteket nem szállják meg, és igyekeznek biztosítani a rendet az épületben.

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. december 05. 20:55
Nyomulnak a zsidók Ukrajnában. http://www.angelfire.com/zine2/judeolog/konyv2/longhatm.htm
Pinter68
2013. december 02. 13:32
Szegények ukránok. Mind meg vannak tévesztve és velünk ellentétben még nem tudják, hogy a zúnijó csak gyarmatosítani akarja őket meg rabszolgasorba dönteni. És mindezt olyan körmönfontan teszik, hogy sok-sok pénzt adnak felzárkóztatásra. Aztán mikor az ország meggazdagszik, na akkor gyarmatosítanak. De rajtunk nem fogtak ki. Mi csak elvesszük a pénzt de olyan jól elkúrjuk, hogy sose leszünk belőle gazdagok.
zenebono
2013. december 02. 00:20
Az EU már a csatlakozásunkkor kicseszett velünk. A magyarok abban a hiszemben voltak, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország, tehát az akkor legfejlettebb kelet-közép európai államok lesznek az elsők. Ez lett volna a logikus és fair. És miután e 4 országot, esetleg egy Marshall segélyhez hasonló gazdasági támogatással, felerősítik és közelítik a már meglévő EU tagállamokhoz, akkor került volna sor a többi csatlakozni kívánóra. Ehelyett 10, teljesen eltérő fejlettségű országot vettek fel egyszerre. És bedobták a gyeplőt: boldoguljatok.
Kvasztics Fedor
2013. december 01. 22:20
A híreket hallva egyre kevésbé hiszem, hogy az ukránok ennyire akarnák a szerződést az EU-val. Valószínűtlen, hogy csak úgy, spontán ekkora indulatot váltana ki az elmaradt szerződéskötés. Megint valami kívülről gerjesztett balhénak tűnik, mint az arab tavasz. Már csak az a kérdés, hogy ki kavarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!