Megosztja a felvidéki magyarokat a petíciós bizottság döntése

2013. május 28. 18:32

Megoszlanak a vélemények Szlovákiában azzal kapcsolatban, milyen hozadéka lehet annak, hogy az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága hétfőn úgy döntött, napirenden tartja a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztásával, illetve a benesi dekrétumok sérthetetlenségével kapcsolatos beadványokat.

2013. május 28. 18:32

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a döntést jó üzenetnek és jelentős előrelépésnek tartja, Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke szerint viszont mindkét ügyet csak kétoldalú tárgyalásokkal lehet megoldani. Az EP petíciós bizottsága hétfői zárt ülésén úgy döntött, hogy tovább foglalkozik a vonatkozó két magyar beadvánnyal. Ezek közül az elsőt Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke és Gubík László, a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok egyike terjesztette elő.

A másikat Juhász Imre alkotmánybíró nyújtotta be tavaly, a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó 2007-es szlovák parlamenti határozat miatt. Berényi József  az MTI-nek azt mondta: jelentős előrelépésről van szó, mivel „a szándék az volt, hogy lesöpörjék az ügyet az asztalról”, és ez nem sikerült. Az MKP politikusa szerint a jogfosztások ügyében a képviselők meg tudták védeni azt az álláspontot, hogy nem két ország belügyéről van szó. Rámutatott: a benesi dekrétumok kapcsán kimondták, hogy szakbizottságok foglalkoznak majd az üggyel.

Elmondta: a brüsszeli döntés jelzésértékű, illetve jó üzenet Szlovákiának, és remélhetőleg meggyorsítja a szlovák állampolgársági törvény kapcsán 2011 őszén beadott alkotmánybírósági kereset elbírálását. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a döntés kapcsán az MTI-nek azt mondta: a múltban is és jelenleg is alkotmányellenesnek tartják a szlovák állampolgársági törvényt, és fontosnak tartják azt is, hogy a téma ne merüljön feledésbe. Ugyanakkor meggyőződése, hogy mind ezt az ügyet, mind pedig a pozsonyi parlament a benesi dekrétumok sérthetetlenségéről hozott határozatának kérdését csak kétoldalú tárgyalások útján lehet rendezni. Egy korábbi kezdeményezésükre utalva azonban hozzátette: ez a felvetés eddig nem talált érdemi fogadtatásra.

Ha Orbán Viktor és Robert Fico tárgyalóasztalhoz ül, akkor nem a két ország közti jó viszonyt kellene hangsúlyozni, hanem megoldásra váró kérdésekről kellene tárgyalni. Én legalább két ilyen kérdést tudnék mondani” – hangoztatta a Most-Híd elnöke. Az EP petíciós bizottságának zárt körű ülésén született döntésről kedden nem számolt be a szlovák média. A beadványok ügyével egyedül a TASR közszolgálati hírügynökség foglalkozott, amely – Jaroslav Paska nemzeti párti EP-képviselő nyilatkozatára hivatkozva – szlovák diplomáciai sikerként értékelte, hogy sikerült elérni, hogy a bizottsági ülés zárt legyen.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. május 28. 20:49
Bugár most sem mondott mást mint eddig! Dörgölőzik a har talomhoz!
thymian
2013. május 28. 20:22
"szlovák diplomáciai sikerként értékelte, hogy sikerült elérni, hogy a bizottsági ülés zárt legyen." Költői kérdés: Tán csak nem részrehajló az EP?
Monkey4you
2013. május 28. 20:10
Micsoda siker! Zárt üllés! A pofám leszakad az ilyen köcsög duma hallatán!!!
rajgy
2013. május 28. 20:03
No lám, a Dunától északra cenzúrázzák a köz-TV-t? A napirenden tartás nem oldja meg az ügyet, de a nyomás sietteti a megoldást. És ennek nem örül a Bugár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!