Wallenbergre emlékeztek Berkeley-ben

2012. június 03. 10:24

Berkeley Beth El Reform Zsidó Hitközségének istentiszteletén, a Los Angeles-i magyar főkonzulátus közreműködésével emlékezetek szombaton Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar képviselet.

2012. június 03. 10:24
A megemlékezés, amely része volt a 2012-es Wallenberg emlékév eseményeinek, egy, a svéd diplomata életéről és munkásságáról szóló kiállítás bemutatásával kezdődött, amelynek anyagát a Terror Háza Múzeum állította össze. Raj Ferenc, a Beth El emeritus rabbija és a magyarországi Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapítója rámutatott, hogy a Wallenberg által képviselt „szeretet, élet, szabadság” gondolatsor sok ezer magyar zsidó megmentéséhez vezetett. 
 
Tom Bates, Berkeley polgármestere Wallenberg zsidómentő tevékenységét elismerő oklevelet adott át a hitközség vezetőjének. Loni Hancock magyar származású kaliforniai szenátor tisztelettel adózott Wallenberg emléke előtt. Raj Ferenc rabbi és a helyi magyar amerikai református és katolikus közösségek vezetői közös nyilatkozatot olvastak fel, amely szerint Wallenberg „egyedül közel százezer zsidó életét mentette meg a nácik által elfoglalt Magyarországon”.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 05. 00:39
Eddig úgy tudtam, a 365-ből 1 db holokuszt elmélnap van. Vagy mégse?
Hajdú Sógor
2012. június 05. 00:11
Ki nem szarja le?
karika01
2012. június 04. 21:39
Akárki is volt Wallenberg, akármi is motiválta, ő egy HŐS volt! Amit tett, az több, mint tiszteletre méltó, mindenki megemelheti a kalapját előtte! Még ha kitalált személy is lenne - bár ez olyan, mintha valaki a Holokausztot tagadná, azaz abszurd - már maga a karaktere is példaértékű! Ha jobban megnézzük, a történelem folyamán nem sok olyan hős létezett, aki tökéletes volt, mindenkinek megvoltak a maga hibái. Talán ő sem volt minden tekintetben feddhetetlen, de Nyírő Józsefet vagy éppen Horthy Miklóst, akiket ma annyira istenítenek, nem lehetne vajon sokkal inkább elővenni erkölcsi szempontból? Akinek meg azzal van baja, hogy éppenséggel zsidó honfitársaink voltak a jótéteményeinek az alanyai.. Ebben az esetben léteznek jól ismert jelzők az ilyen személyekre, amelyek ideális esetben kapásból tökéletesen hiteltelenné teszik a köpködőket!
Krupp Skya
2012. június 04. 21:26
Kár hogy most nincsennek ilyen kaliberű emberek pl milyen jól jártak volna a nyugdíjasok ha 1989-ben menlevelett adott volna egy ilyen Van Lumber Jack tipúsú ember Bokros Lajosnak Kubába vagy Moszkvába úgy, hogy vissza se jöjjön soha többé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!