Mladics: Csak a hazámat védtem

2011. június 03. 13:23

Ratko Mladics a hágai törvényszék előtt tagadta, hogy embereket ölt volna. Előzőleg - a nyilvános szakaszban - azt mondta magáról, hogy beteg ember.

2011. június 03. 13:23

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát 1992 és 1995 között elkövetett népirtással, polgári személyek üldözésével, meggyilkolásával, kitelepítésével, egyéb embertelen cselekedetekkel, túszejtéssel és fosztogatással vádolja az ENSZ által létrehozott törvényszék ügyésze. Pénteken tartották Mladics előzetes meghallgatását, aki megkapta, de még nem olvasta el a vádiratot. A bíró az eljárás alapján köteles volt felolvasni a vádirat sűrített lényegét tartalmazó kivonatot. Ez a 11 vádpontot ismertető dokumentum kiemelten foglalkozott a két legsúlyosabb, Mladics terhére rótt cselekménnyel, a szrebrenyicai mészárlással és a szarajevói lakosok ellen folytatott tüzérségi támadásokkal.

Ezután a bíró tájékoztatta Mladicsot, hogy egy hónapon belül kell válaszolnia arra, bűnösnek vallja-e magát, ezt azonban már ezen az első tárgyaláson is megteheti. Mladics azt mondta, hogy a dokumentumban olyan szörnyűségekről van szó, amelyekről ő nem is hallott. Tagadta, hogy embereket ölt volna, azt állította, hogy csak a hazáját védte. Az egész vádirat tanulmányozásához azonban - tette hozzá - egy hónapnál is hosszabb időre van szüksége.

A bíró megjegyezte, hogy a védekezésre való alapos felkészülésre lesz több idő is, ám az eljárási szabályok értelmében a vádlottnak a vádirat ismertetése után egy hónappal feltétlenül nyilatkoznia kell arról, bűnösnek vallja-e magát. A bíró ezért július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást. Az előzetes meghallgatásnak volt egy zárt szakasza is, ahol Mladics az egészségi állapotáról kívánt nyilatkozni. Előzőleg - a nyilvános szakaszban - azt mondta magáról, hogy beteg ember.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!