Fukusima miatt drágulhat az áram

2011. április 19. 10:49

A fukusimai katasztrófát követő német reaktorleállítások rövid- és középtávon növelik az elektromos áram árát. Fukusima hatása a zsinórtermékek piacán is érzékelhető. Németországban komoly viták zajlanak a nukleáris leállás sebességével kapcsolatban.

2011. április 19. 10:49

A fukusimai atomkatasztrófát követő német reakciók miatt a rövid- és középtávú árampiac nehezen kalkulálhatóvá vált - írja a Portfolio.hu. Az atomreaktorok felülvizsgálata, illetve leállítása miatt megugrottak a következő évekre szóló jegyzésárak.

Németországban jelenleg komoly viták zajlanak a nukleáris leállás sebességével kapcsolatban, a fukusimai baleset után tartott tartományi választások pedig megerősítették a leállást támogató politikai erőket. Németország a három atomreaktor márciusi leállítása előtt nettó áramexportőrnek számított, ám jelenleg importra szorul.

A fukusimai baleset jelentősen megnövelte a zsinórtermékek árait is: a 2012-re szóló éves termék kimozdult az 51-53 eurós sávból, már 58-60 eurós jegyzésig jutott. Hasonló növekedés tapasztalható a 2013-as és 2014-es termékárakkal kapcsolatban is. Az elemzés szerint egyértelmű, hogy a piaci szereplők keresletnövekedéssel számolnak a válság utáni felépülés időszakában. Az továbbra is kérdés, hogy a német atompolitika kínálati sokkot okoz-e, vagy folyamatos kivezetésre kerül sor.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trust
2011. április 19. 14:14
Persze, mindenre lehet kifogást találni. Fukusima atomerőmű áram, arabok olajár, cukor, hús, EU, miért nem próbálunk magunk tenni a dolgokért. Nem kellett volna hagyni, hogy bezárják a cukorgyárakat, hogy ne hagyják a disznókat tartani, meg a csirkéket, mert tojás sem lesz, meg sorolhatnánk. Legalább azt, ami nekünk van, azt nem volna szabad hagyni szabad prédának. Kellett nekünk EU, utálom!
bmucsai
2011. április 19. 13:33
A világgazdaság globális. A földön mindig találnak okot az áremelés indoklására.
lavor
2011. április 19. 13:06
De például nem igen láttam ekkora megmozdulást az lmp részéről a légszennyezés témájában, az egyre sokasodó szemét ügyében, újhasznosítás, földek és vizek szennyezése, Budapest élhetetlen, undorító( valaki vonatozzon be Cegléd felől a nyugatiba, undorító, hányadék). Ez az atomerőműs megmozdulás ismét megmutatta hogy ezek kb. annyira zöldek, mint én. Most ez a menő Európában, akkor ezt lovagoljuk meg. Hülyére vesznek mindenkit.
Zázrivecz
2011. április 19. 12:41
Na, mikor megyünk az LMP székháza elé tüntetni a magas villanyárak miatt? Még több LMP még több rezsi! Igen! Lehet más a politika!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!