Kínai lesz a Volvo

2009. október 29. 08:48

Nehéz anyagi helyzete miatt a Ford egy kínai cégnek adja el az előkelő márkát.

2009. október 29. 08:48
Több távol-keleti és európai jelentkező közül a Ford a kínai Geely Automobile Holdingot választotta a Volvo leendő tulajdonosának. A Geely megbízható szakmai befektető, mely garanciát jelent a környezettudatos és biztonságos autóiról ismert Volvo hagyományainak folytatására - áll a Ford elnök John Fleming közleményében.

A tranzakció lebonyolításához a kínai járműipari konszern 335 millió dollár hitelt vett fel a Goldman Sachs érdekeltségétől. Az előzetes tervekkel ellentétben nem tart meg részvényeket, és teljesen megválik a svéd márkától a Ford, de a következő években is együttműködik a Volvóval az új modellek fejlesztésében.

A Ford 1999-ben 50 milliárd svéd koronáért (6,45 milliárd dollárért) vette meg a Volvót, a göteborgi központú cégnél 2006-ban még 25 ezren dolgoztak, ám a veszteségek csökkentésére tavaly hatezer fős leépítésbe kezdett. Az eddigi információk szerint megmarad önálló prémiummárkának a Volvo, és Li Shufu, a Geely főnökének nyilatkozata szerint nem fogják összegyúrni a kínai tömegmárkával.

Kínaiaké lesz a Volvo (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!