Megszűnik az árstop, egyes üzletekben megnőtt a kereslet

2023. július 28. 17:31

Mutatjuk a részleteket!

2023. július 28. 17:31
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A kormány először tavaly februárban, az infláció letörésének egyik eszközeként döntött hatósági árak bevezetéséről, amelynek értelmében hat alapvető élelmiszer ( kristálycukor, napraforgó-étolaj a búzafinomliszt, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) árát fagyasztották be úgy, hogy minden kereskedőnek a 2021 október 15-i árait kellett figyelembe vennie, ennél drágábban nem adhatta el ezeket a termékeket. Nem sokkal később a csirke far-hát is bekerült az árstoppal érintett termékek közé. 

A vonatkozó rendelet értelmében a kereskedőknek kötelezővé vált ezen termékek árusítása és az intézkedésről megfelelő tájékoztatást kellett nyújtaniuk a vevőknek. 

Ha valaki nem tartotta be a rendeletet, annak 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírsággal kellett számolnia. 

2022 februárjában a kormány újabb két termékre, a tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjesztette az árstopot. Ezen termékek árait a szeptember 30-i szinten rögzítették. 

A kormány többször is meghosszabbította a rendelkezést, de június végén, 

a kedvezőbb inflációs adatok tükrében a hatósági árak kivezetése mellett döntött, de egyben arról is, hogy nem engedi elszaladni az árakat.

Az alapvető élelmiszerek esetében június 1-től bevezették a kötelező akciókat. A kormány ennek értelmében húsz termékcsoportot határozott meg, amelyen belül legalább egy-egy terméket, minimum egy hétig, több mint tíz százalékkal olcsóbban kell adniuk az élelmiszerüzleteknek. A kötelező akciózást első körben 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között határozták meg. A kereskedőket arra is kötelezték, hogy az akciók időtartama alatt az érintett termékből tartsanak megfelelő mennyiséget a vevők folyamatos kiszolgálása érdekében. 

Ahogy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában is elmondta, a hatóságok eddig több, mint 3 milliárd forint bírságot szabtak ki azon kereskedőkre, akik nem tartották be az árstopra vonatkozó szabályokat. 

Lapunk két élelmiszerláncot is megkeresett, hogy az árstop kivezetésével megnőtt-e az érintett termékek iránit kereslet, érdekes módon 

a CBA és a SPAR más-más fogyasztói reakciókat tapasztalt. 

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: emelkedést tapasztalnak az árstopos termékek forgalmában, ennek mértéke általánosságban 10-15 százalékos. Egyes üzleteinken azonban az UHT-tej, az étolaj, a csirkemell, és a sertéscomb esetében akár 40 százalékos többletet is érzékelnek.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője ugyanakkor azt írta, hogy a hatósági árban érintett termékek esetében nem érzékelnek számottevően megnövekedett keresletet.

 

Nyitókép: Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. július 29. 07:25
Lassan mondom, hogy mindenki értse: mi megvédjük a magyarokat, nem lesz élelmiszer-áremelés...
DFK
2023. július 29. 06:20
Azok kiabálnak most az árstop megszűnése miatt, akik a bevezetésekor azon jajongtak, hogy ez milyen baj, milyen rossz.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 29. 00:22
Nálunk sokkal jobb akciók vannak a kormány beleavatkozása nélkül is. Épp egy 120g-os Cadbury teljes mogyorós tej csokit eszek, ami 1 euró volt. Paprikát is vettem 1.55€/kiló áron, sárgabarackot 2 euróért.
DE JÓ
2023. július 28. 23:20
Hmmm... Érdekes fogyasztói logika. Magasabb ár mellett magasabb kereslet. Biztos? Amúgy nekem az árstoppos időszakban létrehozott áruhiány nagyon visszás volt. Nekem úgy tűnt, hogy a kereskedők dacból csinálják, és úgy tesznek, mintha az árstoppos termékek termelnék az összes profitjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!