Magyarország jövőre is hatalmas összegeket fordít rezsicsökkentésre

2023. május 26. 15:13

Az Európai Bizottság ajánlásában viszont az szerepel, hazánk számolja fel a rezsicsökkentést, amit azonban a kormánypárti politikusok elutasítanak – számol be a Világgazdaság.

2023. május 26. 15:13
null

Jövőre is – csakúgy mint tavaly és idén – hatalmas összegeket készül fordítani a kormány annak elkerülésére, hogy a rezsiköltségek emelkedése elviselhetetlen terheket jelentsen a magyar családokra – számol be a Világgazdaság. Ezzel szinte egy időben derült ki, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja, Magyarország számolja fel a rezsicsökkentést. A kormánypárti politikusok azonnal elutasították ezt az ötletet, a végrehajtása ugyanis minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A csütörtöki kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetés tervezetét – amelyet jövő kedden nyújtanak be az Országgyűlésnek, de már véleményezte a Költségvetési Tanács – bemutatva elmondta: a háborús körülmények között készült büdzsé a védelem költségvetése lesz, amelyben több forrás jut a védelmi kiadásokra, de

megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsivédelmi alap forrásai is.

Megmarad a nyugdíjak értéke, valamint a 13. havi nyugdíj.

A rezsivédelmi alap előirányzata 2024-ben 1361,2 milliárd forint, mintegy 1218,8 milliárd forinttal kevesebb, mint a 2023. évi módosított előirányzat. A jelentős eltérést az energiaárak 2022-es tetőzése utáni mérséklődése indokolja. A lakossági rezsicsökkentés fenntartása mellett az alapból a központi költségvetési szervek, az önkormányzatok, továbbá

az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok

is részesülhetnek – írta a Költségvetési Tanács.

Idénre a költségvetés 2580 milliárd forintot helyezett a Rezsivédelmi Alapba. Eredetileg csak 670 milliárd forintot szántak erre a célra, de időközben kitört a háború, mélyült az energiaválság, miközben Európa energiaellátási bázisát megrendítették az Oroszországra Ukrajna megtámadása miatt kirótt uniós szankciók.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. május 26. 20:30
Látva a költségvetési és államháztartási adatokat: miből? Konkrétabban: még mindig a nép hülyének nézése a fidesz legfőbb eszköze?
Lajoss
2023. május 26. 17:27
Amíg négyszeres áron jön a szovjet gáz addig muszáj..
ThuleanPerspective
2023. május 26. 16:43
Jó lenne valahogy ész szerűen szabályozni. 5 terepjárós kertvárosi családsosoknak, adócsaló vállalkozásoknak, milliomos de utolsó állami támogatást felvevőknek, 4 albérletet kiadónak, ingatlanspekulánsnak ne járjon ugyanolyan támogatás!
tapir32
2023. május 26. 16:32
A szankciók miatti energia áremelkedés jelentős többlet halálozást okozott. A szankcióknak több a halottja Nyugat-Európában mint a Covid-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!