Ezzel a pofátlan trükkel lopják most az autókat – mutatjuk, mire figyeljen

2023. március 23. 11:01

A szakértő értékelése szerint a vidéki autósok lehetnek nagyobb veszélyben egy új, arcátlan módszer terjedése miatt.

2023. március 23. 11:01
null

Új módszer terjed az autólopásra hazánkban – mutat rá csütörtöki cikkében a vezess.hu. A lap kikérte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb hivatalos listáját, amelyből kiderült:

az Opel, Suzuki, Ford és Volkswagen márkákat kedvelik leginkább a tolvajok,

legalábbis ezek a márkák vezették a hazai lopott autók listáját 2022-ben (lenti táblázat).

GÉPJÁRMŰ MÁRKÁJA ELLOPOTT JÁRMŰVEK SZÁMA
OPEL 69
SUZUKI 47
FORD 36
VOLKSWAGEN 33
BMW 23
MERCEDES-BENZ 20
RENAULT 19
SKODA 15
TOYOTA 15
FIAT 15
AUDI 12
PEUGEOT 11
DAEWOO 10
CITROEN 8
MAZDA 6
LADA 5
NISSAN 5
SEAT 5
HYUNDAI 4
HONDA 3

A kismotorokat is nagyon viszik

A Vezess.hu szerint azonban a legnagyobb darabszámban ellopott gépjármű hazánkban továbbra is a Simson. A portál szerint ugyanis előző évben is az „egykori NDK-s kismotor vezette az ORFK gépjárműves körözési listáját”. Mint a lap tájékoztat:

Simsonból több mint 90 db-ot tulajdonítottak el 2022-ben.

„Viszik őket külföldre, ahol aranyárban el lehet adni a Simsonokat. Vagy több lopott motorból összeraknak egyet, és azt viszik ki” – értékelte a kismotor első helyét Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója a Vezessnek.

Arcátlan trükkel lopják az autókat

„Megfigyelhető a tulajdonosok figyelmetlensége miatt a saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítás, valamint az autószállító tréleren történő lopás” – nyilatkozta a rendőrség annak kapcsán, mire lehet érdemes odafigyelnie az autósoknak.

A lapnak nyilatkozó Vezda László továbbá arra is rámutatott: 

úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

A lapnak nyilatkozó szakértő és a rendőrség szerint ráadásul „továbbra is jellemző az idősebb, kis értéket képviselő, esetleg hátrahagyott üzemképtelen (egymillió forint alatti értékű) járműveket szétbontás és alkatrész-értékesítés, vagy hulladéktelepen történő leadás céljából ellopni”.

Így mindenképpen érdemes odafigyelnünk gépjárművünk bezárására, valamint arra, hogy semmiképpen se maradjon benne kulcsunk a járműben.


Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Kris képe a Pixabay -en.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. március 23. 13:55
Érdekes, van egy új-nem új módszer , amiről kevés szó esik: a TÁVIRÁNYÍTÓ-BLOKKOLÁS. Van egy szerkezet, amivel blokkolhatják a távirányítóval nyíló autók elektronikáját. Azt hiszed, hogy bezártad, de hatástalanítják és nyitva marad az autó. Ezután szabad a gazda...
nick89
2023. március 23. 12:16
Van egy még pofátlanabb módszer. Azt a Völner Judit meg a Schadl felesége ( ill a NER-társai) csinálják. Tartozásod keletkezik úgy, hogy rádfogják, hogy tartozol nekik, aztán viszik mindened. Ha ellenállsz, akkor vagy adóvizsgálatot kapsz vagy bíróság ítél börtönre. De mindenképpen kifosztanak. AZÉRT, MERT HAGYOD MAGAD EZEKNEK A SZARHÁZIKNAK!
bogdan69
2023. március 23. 11:54
Szerintem drasztikusan csökkennének ennek a fajta bűncselekménynek a mutatószámai, ha bizonyos időközönként meg lehetne tekinteni különböző városok, falvak főterein a kalodába zárt félkarú tolvajokat.
barkasfarkas
2023. március 23. 11:46
Áldozathibáztatás nélkül... aki a kocsiban hagyja a kulcsot, az nagyon óvatlan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!