Nem csökken Gyurcsányék étvágya, akad még lenyúlható balos polgármester a DK számára

2023. február 12. 09:00

Akik válaszoltak a Mandiner kérdésére, hogy megkörnyékezték-e őket Gyurcsányék, azok ezt mind tagadták. De sokan nem reagáltak – talán nem véletlenül.

2023. február 12. 09:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A DK múlt vasárnapi kongresszusának egyik szürreális jelenete az volt, amikor a porondmester, Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő – mellesleg oktatási és kulturális árnyékminiszter – bemutatta a hozzájuk dezertálókat. Jó páran ott voltak – a címlapképünkön láthatóak –, de közülük Kocsis-Cake Olívió, a Párbeszéd egykori honatyája, volt pártigazgatója kapta a legnagyobb tapsot.

Kunhalmi Ágnes nagyon felháborodott

Gyurcsányék egyébként a legtöbb politikust értelemszerűen az anyapártjukból, az MSZP-ből igazolták – hiszen a Demokratikus Koalíció is úgy született meg 2011-ben, hogy néhányan otthagyták a szocialistákat –, de az utóbbi időben a Momentumból és máshonnan is többen érkeztek hozzájuk. Ezt persze nagyon zokon veszik az elhagyottak, sőt, egyre gyakrabban szóvá is teszik.

Kunhalmi Ágnes társelnök az MSZP hétvégi rendezvényén például meglehetősen kemény hangot ütött meg. Azt mondta, illetve üzente: „Kell az előválasztás! (...) Mi, MSZP-sek nem fogjuk hagyni, hogy többszörösen győztes polgármestereinket, képviselőinket zsarolják vagy kiszorítsák.

Ha ezt nem teszik, veszélyeztetik Magyarország demokratikus helyreállítását, és akkor mi ehhez nem nem asszisztálunk, csinálják egyedül!”

A balliberális ellenzéki pártok félelme persze egyáltalán nem alaptalan, teljesen jogosan tartanak attól, hogy ez a folyamat folytatódni, sőt erősödni fog ahogy közeledik az európai uniós és az önkormányzati választás. A DK ugyanis valóban sok politikussal el tudja hitetni, hogy amennyiben folytatni akarják valamilyen formában a karrierjüket, akkor arra csak úgy van igazán esélyük, ha náluk kötnek ki.

Gajda, Pikó, Soproni, Horváth

Azért, hogy megtudjuk, hol tart Gyurcsányék nyomulása, több kerületi, illetve városi polgármestertől érdeklődtünk a következő kérdésekkel: Megkereste-e önt a DK-tól vagy a DK nevében valaki, hogy csatlakozzon a párthoz (akár párttagként, akár párton kívüli szimpatizánsként vagy egyéb minőségben)? Ha igen, mit válaszolt nekik? Ha nem, de a jövőben megkeresnék, akkor mit válaszolna?

Kispest – ahol 2019-ben kitört a „fehér poros” korrupciós botrány – polgármestere, Gajda Péter perceken belül válaszolt: „Helyi koalíciós partnerünkkel évek óta szoros együttműködésben és egyetértésben vezetjük a városrészt. Ezért aztán természetesen mind a helyi, mind a DK országos vezetőjével szoktam egyeztetni aktuális ügyekről. Eddig a DK-ból senki nem akart arra kényszeríteni, hogy lépjek át a pártba, vagy lépjek ki az MSZP-ből. 1998 óta vagyok a szocialista párt tagja és nem tervezem, hogy ebben a közeli jövőben változás lesz.”

Fotó: Pikó András az irodájában fogadta Gyurcsány Ferencet/Pikó András Facebook-oldala
Fotó: Pikó András az irodájában fogadta Gyurcsány Ferencet/Pikó András Facebook-oldala

A józsefvárosi városvezető, Pikó András újságíróból lett civil szervezet tagjaként polgármester. Többször hírbe hozták már a DK-val, 2022. november végén is, amikor Gyurcsány meglátogatta a hivatalában (fotónkon). Ennek ellenére a Mandinernek azt írta: „Nem érkezett hozzám ilyen megkeresés. Köztudott, hogy a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagjaként, a Momentum felkérésére, a kerületi ellenzéki pártok győztes koalíciójának támogatásával lettem polgármester. Nincs okom változtatni, ugyanezen feltételek mentén tervezem a politikusi jövőmet.”

Soproni Tamás terézvárosi polgármester a Momentum – legalábbis budapesti szinten – egyik erős emberének számít, ő a lilák frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlésben. S arra számít, hogy ellenzéki támogatással újra indulhat jövőre az önkormányzati választáson. „Ilyen megkeresés nem érkezett hozzám a DK-ból. Mivel

ezen keresztül pedig a kormányváltásra és egy 21.századi Magyarország megépítésére, ezért egy esetleges jövőbeli megkeresést is tisztelettel megköszönnék, de nem élnék vele.”

Horváth Csaba tavaly januárban egyszer már nagyon kiborult azon, hogy őt dékásítani akarják; erről egykori párttársának, az MSZP-ből már korábban a DK-ba állt Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármesternek beszélt négyszemközt, ám a Pesti TV titokban felvette a beszélgetést. Ezek után nem meglepő, hogy a Mandinernek meglehetősen diplomatikus választ küldött a sajtóosztálya: „Horváth Csaba a Magyar Szocialista Párt tagja, budapesti elnöke, Zuglónak a párt színeiben megválasztott polgármestere. A Demokratikus Koalícióval és más koalíciós pártokkal szövetségesi és partneri viszonyban áll.”

Vidékről csak a miskolci Veres Pál válaszolt

Veres Pál polgármester civil szervezetek, valamint az ellenzéki pártok támogatásával győzött Miskolcon 2019-ben, s nemrég jelentette be, hogy jövőre újra elindul a választáson. A Mandiner kérdésére azt válaszolta, hogy nem keresték meg a DK-tól. S „már jelöltként is egyértelművé tette, és ezt azóta többször hangsúlyozottan meg is erősítette, hogy nem tagja egyetlen pártnak sem, és polgármesterként is pártpolitika helyett a várospolitikát tartja követendőnek Miskolc érdekeit szem előtt tartva”.

Majd azzal folytatta Veres Pál, hogy az ő pártja Miskolc, ő a „város pártokon felül álló szolgálatára, képviseletére tett vállalást, munkáját eddig is ennek szellemében végezte és végzi majd a jövőben is”.

Ám az is meglehetősen sokat mondó, hogy kik azok a polgármesterek, akik nem reagáltak a megkeresésünkre,

lehet, hogy néhányan azért, mert kínos lett volna nekik válaszolniuk.

Ezek: V. Naszályi Márta, Budavár – Párbeszéd, Őrsi Gergely, második kerület – MSZP, Baranyi Krisztina, Ferencváros – ellenzéki pártok által támogatott független, Tóth József, XIII. kerület – MSZP. Több vidéki település első számú vezetője is hallgat. Így Nemény András, Szombathely – MSZP, Péterffy Attila, Pécs – az ellenzéki pártok által támogatott Mindenki Pécsért Egyesület, Botka László, Szeged – az ellenzéki pártok által támogatott Összefogás Szegedért Egyesület (a korábban szocialista politikus 2019-ben kilépett az MSZP-ből), Mirkóczki Ádám, Eger – az ellenzéki pártok által támogatott Egységben a Városért Egyesület (a korábban jobbikos politikus 2020-ban szakított a pártjával).

Amennyiben a későbbiekben még válaszol valaki, a cikkünket frissítjük!

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2023. február 14. 23:54
A OV-i szövegre, egy a tábor, egy a zászló szlogenre emlékszik vki? Meg arra, h hány volt mdf-es, és volt kisgazda képviselő ült a Fideszben? Vagyis OV is felismerte, h csak így lehet nyerni, pedig akkor a pártttörvény nem volt ennyire kényszerítő erejű, mintmost
adrás
2023. február 12. 14:31
Ahogy elnézem ezt a pikót nevet kéne neki váltóztatni neki disznó andrásra .
Lajoss
2023. február 12. 13:15
Kit érdekel a DK nyomulása? Akinek az kell,megérdemli.
luxusbatar
2023. február 12. 12:45
"Donáth Anna vezette Momentum" Én azt hittem, hogy nem annácska vezeti a momentumot? Vagy lemaradtam valamiről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!