Így lesz fizetős a Messenger: mutatjuk, milyen adatforgalomra kell készülni!

2023. január 21. 19:12

Néhány hét, és végleg megszűnnek Magyarországon a mobilszolgáltatásokhoz kapcsoló nullás díjszabású csomagok. Csökkenteni fogják az adatkeretet, tehát ebből a szempontból fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram használatáért is. Megnéztük, a szolgáltatók miként és pontosan miről tájékoztatják ügyfeleiket a változás apropóján.

2023. január 21. 19:12
null
Helmeczi Zoltán

Futótűzként terjedt az elmúlt napokban a sajtóban az a hír, mely szerint harangoztak a népszerű közösségi oldalak ingyenes pörgetésének a mobilon, tavasztól ugyanis már csak adatforgalom terhére lesz használható például a Facebook, a Messenger, az Instragram vagy éppen a Spotify.

Bírósági ügy lett az ingyenes Messengerből

A HWSW online informatikai magazin írta meg a közelmúltban, hogy hét évvel az egységes európai uniós hálózatsemlegességi szabályozás hatálybalépése után búcsút intenek a hazai mobilszolgáltatók a tematikus korlátlan adatopcióknak. Ezeket a szakma nullás díjszabású ajánlatokként aposztrofálja az angol zero rate kifejezés alapján. 
Akik figyelemmel követik a távközlési-informatikai piac történéseit, azok számára nem jelentett újdonságot a hír, hiszen nem egy friss döntés, hanem egy már évek óta húzódó jogi ügy áll a kivezetés mögött. Az Európai Unió Bírósága ugyanis már 2021 szeptemberében kimondta, hogy „azok a nullás díjszabású tarifaopciók, amelyek a különféle tartalmakhoz, alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz kapcsolódó adatforgalmak között üzleti döntés alapján tesznek különbséget, önmagukban összeegyeztethetetlenek a nyílt internetről szóló rendeletben foglalt, a forgalom egyenlő kezelésére vonatkozó kötelezettséggel” – emlékeztetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a nyílt internet helyzetéről kiadott 2022-es jelentése. Az NMHH a bírósági ítéletre felhívta a mobilszolgáltatók figyelmét is, amelyek úgy reagáltak: az EU Bíróság döntését követően

új nullás díjszabású ajánlattal már nem lépnek a piacra,

azonban a még aktuális csomagjaik kivezetésére és a már megkötött előfizetői szerződések sorsának rendezésére megfelelő átmeneti időre van szükségük.

A Telekomnál ezeket az alkalmazásokat érinti a változás

Ez az átmeneti idő hamarosan véget ér, miután a határidő március 31-én lejár. Erre tekintettel a szolgáltatók is igyekeznek felhívni klienseik figyelmét a változásra. A mobilágazatban piacvezető Magyar Telekom például arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy már március 1-jétől életbe lép a módosítás, így onnantól fogva a mobilok havidíj-csomagjaiban elérhető, az abban foglalt adatmennyiséget „a saját tartalmukkal nem csökkentő” alkalmazások használata terhelni fogja az adatkeretet.

Az érintett szolgáltatások listája a Telekomnál: a Facebook, az Instagram, a Messenger, a WhatsApp, a Waze navigációs alkalmazás, a Spotify, a Tidal, az Apple Music és a Deezer zenei streaming app, valamint a Telekom TV GO és az HBO Max videós streaming alkalmazás.

„A szolgáltatások kivezetését követően minden olyan esetben, ha a fenti alkalmazásokat használod a saját mobilinternetedről (például facebookozol vagy épp Messengeren üzenetet írsz), az – a forgalmazott adatmennyiséggel azonos mértékben – csökkenti az adatkereted. Ha dominós vagy, akkor a tematikus opciók esetében március 1-je után az opció már nem fog megújulni, onnantól kezdve az érintett alkalmazásokat csak a saját adatkereted terhére tudod használni” – írta ügyfeleinek a cég. Azt azonban megjegyezték, hogy a dominósoknak a tematikus opciók február 28-ig még megújulhatnak és a megújulást követő 30 napig még felhasználhatóak, így nem fogják az adatkeretet fogyasztani az érintett alkalmazások. Március 1-jét követően viszont már nem újulnak meg az opciók – erősítették meg.

Mennyi adatot fogyaszt egy alkalmazás használata?

A Magyar Telekom az alkalmazások adathasználatáról azt írta: 100 darab üzenet küldése és fogadása Facebook Messengerben mindössze 10 kilobyte adatforgalmat generál, persze e mérték jelentősen eltérhet a küldött üzenetek mennyiségétől, típusától függően. Ha valaki egy percet böngészik a Facebookon – átlagos kép- és bejegyzésmennyiséggel, videómegtekintés nélkül –, az 2 megabyte adatforgalommal számolhat. Ugyanennyi zenehallgatás a Spotify-on – normál minőségű beállítással – 5,6 megabyte-ot jelent, míg ugyancsak egy perc Instagram feed nézegetése – átlagos mennyiségű kép és videó megtekintésével, fotófeltöltés nélkül – már 20 megabyte-tal csökkenti majd az adatkeretet.

 MTI/EPA/Filip Singer
MTI/EPA/Filip Singer

A Yettel ügyfeleit így érinti az átállás

A bírósági és az NMHH-döntésekre hivatkozva a megközelítőleg 3 millió előfizetővel rendelkező Yettel is részletes tájékoztatást tett közzé arról, pontosan mi és hogyan változik a társaságnál a közeljövőben. Eszerint a telekommunikációs cég egyes szolgáltatásait teljes egészében kivezeti, így ezeket a változás napjával törölni fogják az ügyfeleknél. Más esetekben a mobilinternet-hozzáférési szolgáltatás ugyan nem szűnik meg, de annak igénybevételi feltételei átalakulnak, és a változás napjával a szolgáltatás már nem biztosít korlátlan hozzáférést kiemelt tartalmakra – például e-mailezésre, zenei szolgáltatások igénybevételére és közösségimédia-tartalmak böngészésére –, a keletkezett adatmennyiség így az általános adatforgalmi keretet csökkenti majd.

A Yettelnél a nullás díjszabású csomagok közé tartozik például a korlátlan e-mailezés, a facebookozás – és más social appok használata –, az HBO szolgáltatáscsomag, a Yettel TV, a TV2 Play Premium, valamint a Yettel Music és Deezer szolgáltatások.

A cég a lakossági számlás ügyfeleinek helyettesítésként korlátlan adatcsomagjait kínálja. Aki pedig nem ért egyet a változtatásokkal, azok – bár a szolgáltatások megszüntetése nem a Yettel, hanem az Európai Unió Bírósága döntési hatáskörébe tartozik – az egyoldalú szerződésmódosításról szóló értesítés kézhezvételtől számított 45 napon belül azonnali hatállyal jogosultak kötbérmentesen felmondani az előfizetői szerződést.

A Vodafone már korábban lépett

A Vodafone már 2022 októberében döntött arról, hogy kivezeti az úgynevezett zero rate adatopcióit. „Az évek során kiderült ugyanis, hogy Vodafone Pass csomagokkal a szolgáltató az uniós netsemlegességi irányelvekben foglaltakat megsérti, így versenytársaihoz hasonlóan kénytelen volt kivezetni a konstrukciókat a portfóliójából” – írta akkor a HWSW, megjegyezve, hogy a Pass adatopciókat a szolgáltatás meglévő ügyfelei 2023. március végéig még használhatják.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000Mester
2023. január 23. 19:50
Román Telekom 50 lej/hó (kb. 10 Euro) korlátlan telefon, SMS, mobiladat + 300 perc nemzetközi hívás
istvanpeter
2023. január 23. 09:46
Azt sem tudják már, hogy miként baszogassák az embereket. Engem például, már terroristának minősítettek és megszüntették a mobilszámomat, de nem is hiányzik.
Szekértábor
2023. január 23. 08:38
A cím megtévesztő. Az érintett közösségi felületek nem "fizetősek" lesznek, hanem internetes adatforgalomhoz kötöttek. Vagyis akinek eddig nem volt mobilinternetes szerződése, az vagy kénytelen lesz vásárolni, vagy nem tudja használni ezeket. Akinek pedig van mobilinternete, annak többet fog használni az adatforgalmából, mint eddig. A mobilszerződések zöménél ez az adatforgalom belefér a csomagba, nem lesz érzékelhető. Vagyis pontosabb lett volna a "Megszűnik a Messenger mobilinternetes potyautas üzeme: mutatjuk, milyen adatforgalomra kell készülni!" cím.
Hesperia
2023. január 22. 21:25
Bocsánat, de nekem hányingerem van már ettől az ócska, mesterkélten jópofizó, ál-könnyed stílustól. Egy ilyen, eléggé konkrét és hivatalos témáról írva miért kellenek ilyen baromságok, hogy - HARANGOZTAK - BÚCSÚT INTENEK (mármint a szolgáltatók a... minek is? az "ingyenes" FB-nak... vagyis igazából nem intenek semminek semmit, hanem épp ellenkezőleg: bevezetnek egy új díjat) ??? (Mellesleg ez az egész eléggé abszurd, úgy ahogy van.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!