Pénzt „osztogat” a kormány, Gyurcsány emberei erre pert indítanak a kabinet ellen

2023. január 03. 12:42

44 milliárd forintnyi rezsikompenzációról született döntés hétfőn. Budapesti kerületek is kapnak ebből a „keretből”, méghozzá 8 milliárdot. Már amelyik. DK-s városvezetők és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ugyanis nem ültek tárgyalóasztalhoz.

2023. január 03. 12:42
null

2022 őszén minden, tízezernél több lakossal bíró település vezetésével kezdeményezett egyeztetés a kabinet annak érdekében, hogy áttekintsék a megnövekedett energiaárak által okozott tehernövekedést.

A kormány bekérte az önkormányzatoktól a működésre vonatkozó költségvetési számokat, illetve azokat a terveket, amiket a helyhatóságok számára előírt 25 százalékos megtakarítás érdekében dolgoztak ki. (Hogy tudniillik mit tesznek az önkormányzatok költségeik csökkentése érdekében, miként rendelik alá saját tartalékaikat a működés érdekében. Ezen túlmenően az önkormányzatoknak az esetleges vagyonértékesítésben rejlő lehetőségeket is ismertetniük kellett.)

Az Index azt írja, Ferencváros már a tárgyalás feltételéül szabott adategyeztetésben sem vet részt, így a Baranyi Krisztina-féle IX. kerület eleve kiesett a „körből”. Gyurcsány Ferenc polgármesterei (Kiss László [III. kerület], László Imre [XI. kerület], Cserdiné Németh Angéla [XV. kerület], Szaniszló Sándor [XVIII. kerület]), valamint az exmomentumos, de ugyancsak a DK-val szimpatizáló Déri Tibor (IV. kerület) pedig nem mentek el az egyeztetésre.

Szaniszló ennek kapcsán azt mondta, a koronavírus-járvány időszakától kezdve különböző címzett támogatások formájában a fideszes kerületek kaptak vissza pénzt, az ellenzékiek viszont nem.

A mostani rezsikompenzáció esetében is ezt feltételezték

– olvasható az Index cikkében –, ezért azt kérték, hogy a III., IV., XI., XV. és XVIII. kerület vezetőit egyszerre fogadja a kormánybiztos, hogy az ajánlattételkor ne játsszák ki őket egymás ellen. Az adatokat beküldték, most pedig Láng Zsolt szóbeli ígéretének megfelelően arra várnak, hogy írásban kapják meg a kormányzati ajánlatot.

Keddi közleményében viszont már azt írta a Gyurcsány-párt, „Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak”. Hozzáteszik,

nem nyugszanak bele a döntésbe, ezért pert indítanak a kabinet ellen,

mert az „odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt”.

Érdekesség, hogy a szintén Gyurcsány-párti polgármester, Niedermüller Péter részt vett a tárgyalásokon. Erzsébetváros így 300 millió forintos támogatást kapott, a legnagyobb összegű rezsikompenzációban a fideszes vezetésű Csepel, a legkisebben pedig a momentumos vezetésű Terézváros részesült. Összesen 44 milliárdos keretet hozott létre a kormány, nyolcmilliárdot kapott ebből a főváros.

Részleteket lásd a lenti táblázatban:

Nyitókép: Facebook

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr.Sorge
2023. január 04. 13:42
remélem azért perelnek, mert ellenzéki vezetésű városok, kerületek is kaptak... nekem sem tetszik, fagyjanak meg a szarházi komcsik, hiszen szerintük a szankciók működnek....
bagira
2023. január 04. 00:24
Gyurcsány 2002-2010 hiányt tedd vissza , akkor majd telik amennyire igényt tartasz.
bagira
2023. január 04. 00:22
Már megint Gyurcsányék akarják megmondani . :)
Michel
2023. január 03. 21:02
Még azt mondják egyesek hogy ne Fletózzunk, hisz 12 éve hogy nem ő a főnök. De még mindig mérgez, bomlaszt. Beszélhettek itt egypárti orbani dijtatúráról, de amig ezt az embert ki nem teszitek a közéletből, addig nem lesz életképes alternatíva, csak ez a hitvány moslék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!