Négy keresztényt öltek meg, félezernél több bűncselekmény történt – rohamosan nő a keresztényellenesség Európában

2022. november 24. 14:02

Nő a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények száma Európában és erősödik a szekuláris intolerancia a kontinensen – ezek az (OIDAC Europe) éves jelentésének legfontosabb megállapításai.

2022. november 24. 14:02
null
Vágvölgyi Gergely

A keresztényellenes cselekményeket monitorozó szervezet, a bécsi OIDAC Europe napokban kiadott, 2021-es adatokat összegző tanulmánya szerint az erőszakos és vandál cselekmények számának növekedésével párhuzamosan megfigyelhető az egyre erősödő cenzúra és ezzel párhuzamosan az öncenzúra megjelenése, valamint a médiában is erősödnek a kereszténységgel kapcsolatos negatív sztereotípiák. Az intézmény szerint néhány országban a tavalyi évben még erőteljesebben jelen lévő koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások is aránytalanul érintették az egyházakat.

Jelenleg többségben vannak a keresztény templomok, más épületek és szobrok elleni vandál cselekedetek, illetve templomi lopások, de a személyek elleni inzultusok is gyakoriak. A jelentésírók kiemelik, hogy a jogi környezet egyre kedvezőtlenebb a keresztények számára Európában az egyre tágabb és progresszívebb jogértelmezés miatt, másrészt hogy a döntéshozók egyre kevésbé értik a vallásosak életét és a vallásokat magukat. 

Sokat vártak tőle, nem igazán úgy sikerült

A jelentés részeként közreadott elemzésében Todd Huizinga, a washingtoni székhelyű Vallásszabadság Intézet főmunkatársa kifejti, a

relativizmustól azt várták, hogy sokszínűséget biztosít majd a nyugati kultúrában, ám valójában egyfajta „abszolutista dogmává” alakult,

amely nem toleráns a vallási szempontokkal szemben és hamis toleranciát hirdet. Emberi mivoltunk azonban erkölcsi önrendelkezést követel, ennek szíve pedig a vallásszabadság – mutat rá a kutató. 

Egy másik elemzésben Dr. Janet Epp-Buckingham, az ottawai Trinity Western Egyetem docense a szekuláris intoleranciát a társadalmi nyomás egyik formájaként mutatja be. Álláspontja szerint „ami ezekben az országokban kialakult, az már nem a minden vallással szembeni semlegesség, hanem a vallással szembeni ellenségesség formája”. A kutató szerint mindez tetten érhető számos európai kormány intézkedéseiben, a bíróságok jogértelmezési gyakorlatában és általában a társadalom attitűdjeiben. Mint írja,

Európa egyes országaiban leginkább a mindennapos társadalmi nyomás okozhat gondot a keresztény felekezetek tagjainak.

„Amikor az ember tudja, hogy veszélyeztetheti munkahelyi előléptetését keresztény hitének megvallása, az erős ösztönzést jelent arra, hogy vallási meggyőződését inkább titokban tartsa” – írja Epp-Buckingham. 

Amiről tudunk, az csak a jéghegy csúcsa

Az OIDAC Europe jelentése kiemeli: a tavalyi évben az öreg kontinensen 4 embert öltek meg keresztény hite miatt, további tizennégy esetben történt testi sértéssel járó bűncselekmény Krisztus követőivel szemben. A jelentés az OIDAC weboldalán dokumentált mintegy ötezer eset közül a legfrissebb példákat mutatja be a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények gyakoriságát. Ezek az esetek a keresztények életét közvetlenül érintik, és – ahogy a tanulmány szerkesztői fogalmaznak – csak a „jéghegy csúcsának” számítanak. 

Az intézet felhívja a figyelmet, hogy aggasztó a kereszténységgel kapcsolatos közbeszéd alakulása is, különösen a fősodratú médiában. Mint elemzésükben bemutatják, számos megdöbbentő esetet regisztráltak, amikor

politikusok, közszereplők, vezető beosztású újságírók támadták az egyházakat és a híveket.

A példák között sorolják azt az esetet, amikor egy énekest azért neveztek értelmi fogyatékosnak, mert megvallotta keresztény hitét. Korábban a Mandineren is beszámoltunk arról a spanyolországi esetről, amelynek keretében egy rádiós műsorvezető az Elesettek Völgyében található bazilika felrobbantásáról ábrándozott, „lehetőleg vasárnap”. A jelentés további eseteket is sorol, amikor újságírók tálib menetekhez hasonlítottak keresztény körmeneteket, illetve arról beszélgettek, hogy a spanyol polgárháború alatt lemészárolt hétezer keresztény „több is lehetett volna”. A dokumentum rámutat, az eset nem pusztán az Ibériai-félsziget problémája, Nyugat-Európa szerte erősödik a médiában a keresztényellenesség, miközben vezető hírforrások elhallgatják a keresztényüldözésről (akár annak európai formáiról) szóló tanulmányokat és hivatalos jelentéseket. 

Korlátozott szabadságjogok

A nyolcvan oldalas dokumentum megállapítja: a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát is egyre inkább korlátozzák a gyűlöletbeszédre vonatkozó törvények és az abortuszklinikák körüli pufferzónák. E törvények tág megfogalmazása kriminalizálhatja akár a magánbeszélgetéseket, a nyilvánosan elmondott imát, de más békés tevékenységeket is. „A lelkiismereti szabadságot megkérdőjelezik, mivel az abortuszra vagy az eutanáziára vonatkozó jogszabályok megvonják a lelkiismereti okból történő megtagadáshoz való jogot ezen gyakorlatok miatt. Hasonlóképpen,

amelyek autonómiát adnak a kiskorúaknak arra vonatkozóan, hogy szülői aggályok nélkül döntsenek az abortuszról vagy a nemváltásról” – hívja fel a figyelmet a jelentés. 

„A toleranciát és a tiszteletet a társadalom minden csoportja számára egyformán alkalmazni és garantálni kell, ezért hangsúlyozzuk a vallásszabadság fontosságát, nemcsak a keresztények, hanem a nem hívők számára is” – nyilatkozta a jelentés bemutatásakor Madeleine Enzlberger. Az OIDAC Europe ügyvezető igazgatója szerint a keresztények és a világi csoportok közötti megosztottságot a média és a politika gyakran állandósítja és elmélyíti, ezért is szükséges rámutatni a negatív folyamatokra nemzetállami és nemzetközi szinten egyaránt.  

A tavalyi jelentésről szóló összefoglalónkat itt érheti el.

 

Az LMBTQ-lobbi feljelentette, a rendőrök letartóztatták, a magyarok kiállnak mellette

Letartóztatási parancs nélkül hatoltak be a rendőrök az otthonába, majd az engedély hiányában is letartóztatták azt az ötgyermekes angol édesanyát, aki egy konzervatív-keresztény érték- és jogvédő szervezet munkatársaként dolgozik. Caroline Farrow az életvédelem kérdései mellett rendszeresen hallatja hangját a hagyományos család melletti kiállások keretében is, amivel már számos alkalommal az LMBTQ-aktivisták dühének célpontjává vált.

Nyitókép: Megrongált Szűz Mária-szobor. Fotó: PEDRO RANCES MATTEY / AFP 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6.sztrovacsek
2022. november 24. 19:56
Hagyjuk a mószert meg az érzékenyítést! Több ezer emberölés történt az idén Európában, és az áldozatok túlnyomó többsége keresztény volt.
18.0 fok
2022. november 24. 16:35
"Négy keresztényt öltek meg, félezernél több bűncselekmény történt – rohamosan nő a keresztényellenesség Európában" ez komikusan ostoba cím. ennyi erővel - mivel vélhetően több szegedit öltek meg, mint négy - órási szegediellenesség van magyarországon.
fado
2022. november 24. 16:23
Úr Jézus Krisztus: Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha e világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem e világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani. De mindezt az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki elküldött engem. Ha nem jöttem volna, és nem szóltam volna hozzájuk, nem volna bűnük, most azonban nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, gyűlöli az én Atyámat is.
Brandon the great Negro
2022. november 24. 16:05
Ajánlom a figyelmébe mindenkinek Izabella spanyol királynő munkásságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!