Célkeresztben a jogsértések megelőzése és az uniós pénzek hazahozatala

2022. szeptember 06. 12:23

Így épülhet fel és ez lehet az új, korrupcióellenes hatóság és azt segítő munkacsoport feladata.

2022. szeptember 06. 12:23
null

„Folytatjuk a párbeszédet a Bizottsággal. Azért dolgozunk, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak ahhoz, ami őket megilleti” – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi tárcavezető, miután hétfőn egy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint

független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány,

amivel a Magyarország ellen a Bizottság által, az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárását szolgálnák.

A kormányhatározat kifejti, a független hatóság „általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.”

A hatóság létrehozása, illetve függetlenségének garantálása érdekében a kabinet szeptember végéig tesz javaslatokat a Tisztelt Ház számára, amely, ha ezeket elfogadja, akkor a tervek szerint

az intézmény november 21-e előtt megkezdheti már a munkáját.

Mindemellett egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is kötelezettséget vállal a kormány, amelyben a fentebb részletezett határozat szerint „kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást”. A munkacsoporthoz adminisztratív támogatást a hatóság ad majd, a tervek szerint.

Megjegyzendő, tíz évvel létezett már egy korrupcióellenes munkacsoport, amelyből 2013-ban kiléptek az úgynevezett nem kormányzati szervezetek (NGO).

Nyitókép: Facebook

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
19540321
2022. szeptember 06. 18:05
Ezek szerint a Polt vezette magyar ügyészség nem független??!!
Magyarok Pásztora
2022. szeptember 06. 15:03
A hohol ügynök apródobrev patkánynak állt.
Namond
2022. szeptember 06. 14:29
Miért nem mondják ki egyenesen? Orbán miniszterelnöksége és kormánya esetén nem lesz pénz. Csak akkor ha lemond és a FIDESZ mást jelöl miniszterelnöknek.
Lajoss
2022. szeptember 06. 13:53
..akkor vége az orbán-rezsimnek..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!