Közeleg a tél: a csehek felvásárolják a ki nem használt gáztároló-kapacitásokat

2022. augusztus 16. 20:55

A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait – közölte David Hlustík, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.

2022. augusztus 16. 20:55
null

Az állam által kisajátított gáztárolók együttes kapacitása 261 millió köbméter, ebből 242 millió köbméternyi kapacitás a cseh Moravia Gas Storage és az orosz Gazprom közös tulajdonában van. Csehország éves gázfogyasztása mintegy 9,4 milliárd köbméter, ennek 98 százaléka Oroszországból származik. A cseh állam lépését a júniusban életbe lépett energetikai törvény módosítása tette lehetővé. A jogszabály egyik cikkelye szerint ha a cégek nem használják ki gáztartályaikat legalább a törvény által meghatározott minimális mértékben, akkor azokat az állam kisajátíthatja.

A szabályok szerint most a gáztartályok tulajdonosai kötelesek árverést rendezni, amelyen nulla értékű induló árral kihasználásra ajánlják az állam által elvett gáztárolói kapacitásaikat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az árverés nyertesei ingyen tárolhatják az általuk beszerzett gázt, vagy esetleg ezért pénzt is kaphatnak az államtól - magyarázta a helyzetet a cseh hírügynökség. A minisztériumi szóvivő szerint a Moravia Gas Storage már meg is tartotta az első ilyen árverést, azonban azon senki sem vett részt.

A Moravia Gas Storage összesen 448 millió köbméter kapacitású föld alatti gáztárolója a morvaországi Hodoníhoz közeli Damborice településen van, a prágai sajtó szerint ez a legnagyobb gáztároló Csehországban, és egyike a legmodernebbeknek Európában. A gáztárolót 2,5 milliárd korona befektetéssel néhány éve építtette a Vladimír Komárek többségi tulajdonában lévő KKCG befektető csoport. Később az orosz Gazprom 15 évre kibérelte a tartály kapacitásainak nagyobbik részét.

Az oroszok ezért 7,5 milliárd koronát fizettek a cseh cégnek. Jelenleg a tároló feltöltöttsége 36 százalékos – írja a CTK. Az Ukrajna elleni orosz invázió után a KKCG felajánlotta a cseh államnak, hogy vegye meg a Damborice gáztároló részvényeit. A szakminisztérium szerint a tárgyalások még folyamatban vannak. Csehországban a gáztárolók többsége az RWE Gas Storage társaság tulajdonában van. Ezek telítettsége a sajtóban megjelent értesülések szerint mintegy 90 százalékos.

(MTI)

Nyitókép: Stefan Sauer/AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. augusztus 17. 08:01
Nocsak nocsak.
smeagol
2022. augusztus 17. 07:31
.
files32
2022. augusztus 17. 06:48
Egészen elképesztő gázárat mondott be ma a téli hónapokra a Gazprom, hiszen gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60%-os áremelkedés várható. Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana, így komolyan felvetődne az a kérdés is, hogy mi lesz a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival.
DoomGuy
2022. augusztus 17. 06:46
Na akkor a csehek meg vannak mentve! A magyarhoz hasonló népességű, fejlettségű, tengertelen ország. Mi 12 milliárd (12000 millió: figyelsz Mandi?) köbmétert használunk évente, a csehek meg ha jól értem ennek olyan 25-öd részét szerezték most meg. 98%-os orosz kitettség mellett. Csodálatos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!