Nagy változás jön az átalánydíjas gázszámláknál, íme a részletek!

2024. április 04. 08:02

Fellélegezhetnek.

2024. április 04. 08:02

Fotó: Pixabay

Éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, így csütörtöktől előre lehet kalkulálni, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár az átalányban fizető ügyfélnek – attól függően, hogy hány napból áll az adott hónap.

Ha a fogyasztó többet használ a havi kereténél, előre láthatja, hogy a következő havi gázszámlákban szerepelni fog a 7,5-szeres, „versenypiaci költségeket tükröző” gázár.

Ezzel kiküszöbölhető, hogy a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár. (A változtatás a kedvezményes éves gázmennyiséget nem érinti, az marad 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és gázminőségtől függően ennél több.)

A rendelet kimondja, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni, így a szolgáltató a kedvezményes mennyiség 1/365-öd, szökőévben 1/366-od részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci áron.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­g­­­ö­­s­ ­l­á­­n­­y­­­o­k­­­ ­­v­á­­r­­­n­­­a­­k­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Ez D-dúr és e-moll
2024. április 04. 12:19
Humbug az egész! Összevissza beszélnek! Egyszer az a megmondás, hogy nemcsak az elfogyasztott köbméter, hanem a gáz aktuális fűtőértéke alapján is kalkulálják a számlát, másszor az, hogy a fogyasztók havi keretét komplex statisztikai képletek alapján számolják ki, teljesen értelmetlen számlákat küldözgetnek, majd mikor telefonos panasszal élsz, elhajtanak, de ha írásban is megfogalmazod a panaszod és azt ajánlott levélben elküldöd, akkor visszautalják a befizetett számladíjad kétharmadát. Nemrég az energiaügyi miniszter is elismerte, hogy értelmetlen és használhatatlan a rendszer és ígéretet tett, hogy 2025-ben majd átalakítják. Olyan számlákat állítanak ki a fogyasztóknak, amilyet éppen kedvük tart, annyi pénzt szednek be, amennyit akarnak, ha nagyon akadékoskodsz, igazat adnak neked és valamennyit visszatérítenek, mert a bíróságon ők sem tudnák indokolni, hogy mit, miért és miért éppen úgy...
törölt felhasználó
2024. április 04. 11:51 Szerkesztve
"5m007h 0p3ra70r 2024. április 04. 08:17 Mondjuk ahol egy átlagos háztartás egy évben nem fér bele az 1700 köbméterbe, ott egyébként is el kell gondolkodni rajta, hogy valami baj van." Annak a fejében van igen nagy baj, aki azt hiszi, hogy az ország északkeleti egyharmadában, ahol a LEGHIDEGEBB területek találhatók, és télen-nyáron 10 fokkal hidegebb van, mint az átlag, ott egy szabadon álló CSALÁDI házat ugyanúgy ki lehet fűteni évente 1770 köbméterből, mint az ország déli alsó, gyakorlatilag mediterrán éghajlatú területein lakott, egymást melegítő PANEL lakásokat. Mondjuk én az ilyen kreténeket, akik még ennek a belátására is képtelenek, azokat egyenként rugdosnám fel, mint a gombát. .
törölt felhasználó
2024. április 04. 11:45
"Ha a fogyasztó többet használ a havi kereténél, előre láthatja, hogy a következő havi gázszámlákban szerepelni fog a 7,5-szeres, „versenypiaci költségeket tükröző” gázár." Ez meg hogy? Az "átalányt" fizetőknél talán HAVI diktálás is lesz? Vagy honnan kerül rá pl. az októberi "túlfogyasztás" a novemberi számlára? .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!