Újabb nemzetközi szervezethez csatlakoztak az ukránok

2022. július 19. 17:22

Ukrajna csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében működő Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA), a társulási szerződést kedden írták alá Varsóban.

2022. július 19. 17:22
null

A szerződést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója és German Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter írta alá a varsói miniszterelnöki hivatalban. A dokumentum aláírását követő sajtóértekezleten Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter megköszönte Fatih Birolnak, hogy támogatja Ukrajnát, és megérti a „stabilitást, a szuverenitást és az energiabiztonságot az energetikai átalakítással összekapcsoló” lengyel modellt is. 

Birol közölte: az IEA tagállamai egyértelműen támogatták Ukrajna társulását. Úgy látta: Ukrajna február 24-i orosz megtámadása miatt a világ első alkalommal szembesül ilyen méretű globális energetikai válsággal, akár a jelenség összetettségét, akár a mélységét tekintve.   

Február 24-e egyúttal fordulópont lehet az energiapolitika történetében, mivel egyes új technológiák ezentúl gyorsabban válnak életünk részévé”

– vélekedett az IEA vezetője.

Az ukrán miniszter úgy értékelte: az idei tél nagyon nehéz lehet az energiaválság miatt. Felidézte: a délnyugat-ukrajnai Zaporozsjében az orosz katonák a háború elején elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét.

Kijev arra számít, hogy az IEA-val együttműködve korszerű energetikai rendszert épít fel a háború után”

– mondta Haluscsenko. 

Az IEA 1974-ben, az akkori globális kőolajválság miatt alakult meg, jelenleg 31 tagállama van, Ukrajna a 11 társult ország közé tartozik ezentúl.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Claus Fisker/AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. július 19. 22:22
Ukrajna csatlakozott már a Gázlopók Klubjához? Ott akár elnökségi tag lehetne
lemez
2022. július 19. 19:12
Hát igen.Soros sátán Davosban kózólte a hallgatóságnak,hogy 2014 óta próbálják Porosenkót a demokrácia útjára nevelni Bidennel,de Bidennel sikerúlt.Akkor már tudjuk ,hogy miért kóveteli az unio tölúnk a demokráciát.Nekik Ukrajnában demokrácia.van.
Gullwing
2022. július 19. 19:07
A 3 fázishoz csatlakozhatnának....
hatvanas
2022. július 19. 18:22
Melyik lesz a következő? A MÁK. (Megszűnt Államok Közössége) Együtt ülnek majd a Római Birodalommal, Jugoszláviával és az NDK-val.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!