Sri Lanka-i miniszterelnök a hadseregnek: állítsátok vissza a rendet bármi áron!

2022. július 13. 21:27

Ranil Wickremesinghe felhatalmazta az ország hadseregét, hogy a létező összes eszközzel állítsák vissza a rendet.

2022. július 13. 21:27
null

Sri Lankán napok óta felborult az alkotmányos rend, miután az ország gyakorlatilag csődbe ment, az állampolgárok pedig az ország vezetését okolták mindezért és nagyszabású tüntetéssorozatok indultak, többek között elfoglalták az elnöki palotát, majd szerdán már a miniszterelnök irodáját ostromolták.  Több sikertelen próbálkozás után Gotabaja Radzsapaksza hajnalban sikeresen elhagyta az országot, felesége és két testőre kíséretében Maléba, a Maldív-szigetek fővárosába repült.

Ranil Wickremesinghe, hogy ezt elkerülje utasította a hadsereg főparancsnokát, hogy mindenáron állítsa vissza a rendet – írja a BBC. A tüntetőket az sem nyugtatta meg, hogy Radzsapaksza elnök egyik utolsó mozzanata az volt, hogy lemondott, utóda pedig a miniszterelnök Wickremesinghe lett, akinek szintúgy a lemondását követelik. Sri Lankát évtizedek óta nem látott válságok sújtják, az üzemanyagkészletek kiürültek és gyakorlatilag mindenből hiánycikk lett. 

A közösségi oldalakat ellepték a videók, amint a civil lakosok a megrohamozott elnöki palotát elfoglalva huppantak a bőrfotelbe, majd medencéztek. 

Működjenek együtt a hatóságokkal és hagyják el az irodámat, valamint az egyéb kormányzati épületeket is!

– szólította fel a helyieket a miniszterelnök nem túl sok sikerrel. 

A hatalom visszaszerzése bármilyen erővel

A politikus beszédét azzal folytatta, hogy nem engedheti meg, hogy a fasiszták fenyegessék a demokráciát és nem engedi meg nekik, hogy átvegyék a hatalmat. Bhavani Fonseka Sri Lanka-i ügyvéd a BBC-nek nyilatkozva elmondta, még nem volt arra példa korábban, hogy a katonaság átvegye a hatalmat az ázsiai országban. 

Példátlanok az elmúlt napok eseményei országunkban, szóval bármi megtörténhet

– fogalmazott.

Bár a miniszterelnökből lett hirtelen elnök felszólította a hadsereget, hogy bármi áron szerezze vissza neki a hatalmat és állítsák vissza a rendet, beszámolók szerint a katonák nem erőltették meg magukat, hogy kipaterolják a tüntetőket a kormányzati épületekből. 

Kiemelt kép: Pradeep Dambarage/AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. július 14. 10:11
talán előbb kellene valamiféle terv vagy menetrend ami alapján helyre lehet állítani az alapellátást és csak utána gondolkodni a bármi áron való rend helyreállításában.
Dr. Greta Grünberg
2022. július 14. 00:27
A hatalom a népé! De nem lehet fasisztáké, ha valóban azok. Ha nem zsidóznak, kezdésnek már jó.
skin777
2022. július 13. 22:56
Minden geci diktátor nácizik meg fasisztázik mikor agresszorként lép fel a hadsereg segítségével?? Putymerák hallod ezt?
Karcsi_Charlie
2022. július 13. 22:40
Jön a nagy GreatReset Nálunk is ez lesz 1 7 múlva. KATA törvénnyel a nyugalom el lett hibázva és minket kisfideszeseket fog a nép akasztani a neresek helyett, akik srilankára (bahamák, maldiv és shesej szigetekre menekülnek majd). Talán Novák KATA meg tudja akadályozni a szörnyű végkifejletet, mely a Szentistváni Magyar Haza végét jelentené ????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!