Srí Lanka: megrohamozták és felgyújtották a miniszterelnök rezidenciáját is, lemond az elnök

2022. július 09. 22:17

Szerdán nyújtja be lemondását az ország elnöke.

2022. július 09. 22:17
null

Megrohamozta és felgyújtotta a tüntető tömeg szombat este a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját - közölte a rendőrség és a kormányfő környezete. Az esti órákban bejelentették, hogy jövő szerdán lemond az elnök.

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, korábban a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is. A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó – sokan nemzeti zászlóba burkolózva – tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások az elnöki ágyon és szófákon ültek.

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert. Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába. A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség. A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

Üzemanyagválság és élelmiszerhiány is sújtja az országot

itt van a Világélelmezési Program vezetője, és több kérdést is meg kell vitatnunk a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor ha ez a kormány lemond, másik kormánynak kell jönnie” – írta Vikremeszinghe.

A rendőrség péntek este kijárási tilalmat vezetett be Colombóban és több más nagyvárosban, de szombat reggel a jogászok és ellenzéki politikusok által jogellenesnek nevezett intézkedést visszavonta. A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr – közölték kórházi illetékesek.

A parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana

 Japa Abejvardena parlamenti elnök Radzsapakszához intézett levelében közölte, hogy a pártok vezetőinek tanácskozásán több döntés is született, így követelik az elnök és a miniszterelnök mielőbbi lemondását, a parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana.

Az ügyvezető elnök alatt a mostani parlament új miniszterelnököt és ideiglenes kormányt nevezhet ki – közölte a házelnök a hivatala által közzétett levélben. Ezt követően meghatározott időn belül megtörténhet az új parlament megválasztása – tette hozzá.
Több ellenzéki párt vezetője is lemondásra szólította fel Radzsapakszát.

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot.
A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

(MTI)

Nyitókép: THILINA KALUTHOTAGE / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2022. július 10. 07:38
Hát igen. Amíg a többségnek van mit ennie, addig lenyeli, hogy a politikus dőzsöl, ő meg épphogy megél. Aztán amikor beüt a szar, és a jobbágyokat nincs mivel vakítani, akkor hullanak a fejek. Szerencsére a vajda még tud gigatüzijátékot rendezni az alattvalóknak (a legjobb, hogy az ő pénzükből:), így minden happy. De lehet, hogy forró lesz a talaj a dagadt, és a szoponcok talpa alatt tél környékén:)
kailniris
2022. július 10. 07:18
Igazából nem értem, hogy az amcsiknak mi érdeke bedönteni vagy hagyni bedőlni Sry Lanka gazdaságát? Ami igazán nagy lové ott az a turizmus, lehet a jelenlegi kormány nem volt hajlandó megválni a tenger parti területeiről az amcsi szálloda láncok javára? Vagy egy másik nagyhatalom próbál így befolyást szerezni? Túl kevés az információ.
Trombitás Keresztély
2022. július 10. 04:34
A Karmelita, amikor megszűnik a hatósági áras csirkesegg.
Farkasvölgyi
2022. július 09. 22:41
A tiltakozásokat USAID által finanszírozott helyi civil szervezetek szervezték. A legkiemelkedőbb hangok a városi felsőbb osztályú liberálisok voltak. A tiltakozások nem IMF-ellenesek voltak hanem a kormányt hibáztatták amiért nem az IMF-et választotta Kínával szemben. A tüntetők azt követelték, hogy liberalizálják tovább gazdaságukat. A tüntés vezetői meghívást kaptak nyugati diplomatákkal való találkozásra és közülük néhányan nyugati országokban, és a közösségi médiát használva szervezték a tüntetéseket. Egyes tüntetők végül "újságírói képzésben" részesültek más országokban ismeretlen szervezetektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!