Elutasította az olasz államfő Mario Draghi lemondását

2022. július 15. 06:28

Sergio Mattarella azt várja az olasz miniszterelnöktől, hogy próbáljon egy új koalíciót tető alá hozni.

2022. július 15. 06:28
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, csütörtökön benyújtotta lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök, miután az Öt  Csillag Mozgalom  (M5S) nevű kormánypárt megvonta tőle a bizalmat egy szenátusi szavazáson.

Azonban Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök csütörtök este ezt elutasította. Az államfői hivatal közleménye szerint Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

A dpa német hírügynökség szerint Mattarella döntése, hogy elutasítja a kormányfő lemondását, lényegében azt jelenti, hogy

megbízta Draghit, hogy próbáljon meg új koalíciót tető alá hozni,

amelynek minden valószínűség szerint már nem lesz tagja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi kormánypárt.

Draghi: A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé

Mint ismert, Draghi azt követően jelentette be lemondását, hogy az M5S kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi voksolásról, amelyet a kormány bizalmi szavazásnak nyilvánított. A kormányfő ezt követően úgy fogalmazott, hogy „a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé”.

Ugyanakkor Draghi korábban azt hangoztatta, hogy

nem akar második mandátumot vállalni,

és a többi koalíciós partner is már előzetesen jelezte, hogy előrehozott választásokat akarnak, ha az M5S nem támogatja többé a kormányt.

(MTI)

Nyitóképen Sergio Mattarella, olasz államfő. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pindos
2022. július 16. 15:34
Ez a nagyon okos közt. elnök szerint a helyzet reménytelen,de nem szar!Ezt mondták neki,csak a dolgát végzi,csak összecserélte a helyeket.
fatman
2022. július 15. 16:21
mindegy, már senki sem akarja folytatni... lehet 1 hónappal húzni az időt, de úgyis választás kell...
KBA98
2022. július 15. 16:04
Olaszországban hosszú évek óta nem volt tisztességes választás! Mindig megörökli valaki ezt a pozíciót. A mocskos eu meg összejátszik velük!
karaulu
2022. július 15. 12:00
A jelenlegi adatok alapján jobboldali győzelem lenne, a Fratelli d'Italia, a Lega (Salvini) és a Forza Italia együtt több szavazatot kapna, mint a baloldal. https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/italy/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!