A háború árnyékában: Németország nukleáris töltetet szállító vadászgépeket vásárolna

2022. július 30. 12:55

Nyolcmilliárd dollár a beruházás értéke.

2022. július 30. 12:55
null

A Defense News tájékoztatása szerint az amerikai külügyminisztérium rébólintott, hogy Németország nyolcmilliárd dollár értékben vásároljon F-35-ös repülőgépeket. Bár a német hadseregben a háborúig csak leépítésekről lehetett hallani, most már erősítenének és amint megérkezik az új gép, az azt jelenti, hogy Berlinnek olyan gépe van, amely atomtöltetet is tud hordozni. 

A tervek szerint a vadászgépek 2030-ig átveszik a nukleáris fegyverkezési feladatokat a német légierőben az öregedő PA-200 Tornado repülőgépektől. Ezek jelenleg a németországi Büchelben, a 33. taktikai repülőgépszázadnál állomásoznak. Amennyiben minden jóváhagyás megtörténik, és hivatalossá válik az adásvétel, az repülőgépeket minden bizonnyal a Lockheed Martin fegyvergyártó texasi Fort Worth-i létesítményeiben fogják gyártani.

Kelendő amúgy az F-35-ös, legutóbb Görögország rendelt húszat, míg a csehek is jelezték, vásárolnának a típusból. A NATO-hoz csatlakozó Finnország tízmilliárd dollárt értékben költene 64 darab F-35-ös vadászgépre, amivel a meglévő F-18 Hornetek gépeket cserélné le. A szállítások 2026-ban kezdődnének.

Nyitókép: Menahem Kahana/ AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. augusztus 01. 20:05
Európa miért nem fejleszt és gyárt saját vadászgépet? Az amerikai gépek export verziói nem használhatóak amerikai célpontok ellen, így alkalomadtán nagyon megszívja, akinek olyanja van és konfliktusba keveredik az Amerikai Egyesült Államokkal.
Vakfolt
2022. július 30. 23:30
Csumikáim, nincsen gázotok, a gazdaság megy a talajvíz alá, ti meg repcsikézni akartok? Ott minden kraut teljesen hülye?
malacka1968
2022. július 30. 16:45
Nem akarlak elkeseriteni de Magyarország már harminc évvel ezelőtt is a világ harminc országa kőzé tartozott,akik atomfegyvert voltak képesek gyártani
pemete jakab
2022. július 30. 16:33
Putyin ukrajnai inváziója elveti az újabb hidegháború magvait. A hidegháborút Oroszország viszont nem tudja megnyerni a Nyugattal szemben. Erre még a jóval nagyobb Szovjetunió sem volt képes. Igaz a Nyugatnak, az USA-nak nem az oroszok az igazi kihívói a világporondon, hanem a kínaiak. Viszont, ha a Nyugat rákapcsol a fegyverkezésre, annak Kína nem nagyon fog örülni. Pillanatnyilag ugyan előnyös számára, hisz a Nyugat le van kötve Ukrajnában, de hosszú távon ez visszaüthet, ha a nyugati országok megemelik a hadi büdzséjüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!