Rusvai Miklós: Ez nem a hatodik hullám, csak hullámocska

2022. július 06. 19:11

A virológus szerint nem kell attól tartani, hogy korlátozásokat kell bevezetni a nyáron.

2022. július 06. 19:11
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, három hete folyamatosan emelkednek a fertőzöttségi adatok Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint 4663 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt héten. Így kijelenthető, hogy hétnaponta megközelítőleg 1500-zal nő az új esetek száma június közepe óta, de nem várható további emelkedés, mert jelenleg stagnál a koronavírus-örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Rusvai Miklós az Indexnek elmondta, hogy „bár itthon is meglepően gyorsan terjed az omikron ötödik alvariánsa,

Járványhullámról akkor beszélnénk ha meghaladná a heti ötvenezret az új fertőzöttek száma

A víruskutató rámutatott, hogy még mindig nem gondolnám magasnak a jelenlegi heti 4,6 ezres fertőzésszámot, „igazi járványhullámnak ez csak akkor nevezhető, ha meghaladja a heti ötvenezret a koronavírussal újonnan regisztráltak száma. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az ötödik járványhullám csúcsán húszezernél nagyobb napi esetszám volt, a jelenlegi ennek csak elenyésző töredéke” – hangsúlyozta.

Valódi járványhullámról csak akkor beszélhetnénk, ha a napi fertőzöttségi adatok meghaladnák a tízezret. Erre inkább ősszel, október közepétől, a felső légúti betegségek szezonjában van esély”

– ismertette Rusvai, aki hozzátette, hogy emiatt a negyedik oltást inkább az iskolakezdés előtti időszakra vagy a náthaszezont megelőző időpontra tenné. 

Sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen

A szakértő arra is kitért, hogy „az omikronra jellemző, hogy sokan tünetmentesen esnek át a betegségen, ha vannak panaszok, azok is enyhébbek a korábbiaknál, a BA.5. alvariánsánál is ez figyelhető meg: egyhetes hőemelkedéssel, lázzal, köhögéssel, torokfájással, enyhe izom- vagy ízületi fájdalommal járó betegséggel a többség túl is esik rajta”. Rusvai azt is hozzáfűzte, hogy az ízlelés- vagy szaglászavar most ritkábban fordul elő. 

Azzal kapcsolatban, hogy kell-e aggódnunk a fesztiválok és a nyaralások időszakában a vírustól, a virológus elmondta, hogy

előbb-utóbb mindannyian meg fogunk fertőződni, ha a jelenlegi variánssal, akkor enyhe tünetekkel túl lehetünk rajta,

főleg ha háromszor be vagyunk oltva. Rusvai Miklós végül a maszkhasználat az úgynevezett rizikócsoportba tartozóknak ajánlotta, mert elmondása szerint ez valamennyit segíthet nekik a fertőzés elkerülése érdekében.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. július 06. 22:59
Már az első hullám után világos volt, hogy az egyetlen, igazán lényeges adat a kórházban kezeltek száma. Ha az 2000 fölé emelkedik, lehet járványról beszélni. Ha 12000 fölé, akkor gáz van, az a kórházi kapacitás határa. Szóval lapozzunk!
DonCiccio
2022. július 06. 22:01
Engem nem érdekel
VeJoLa
2022. július 06. 20:52
Nagyon tisztelem Rusvait! A legnagyobb víruspánik idején is józan maradt. Bárcsak a kormány is így tenne, és nem követnénk az e téren is egyre eszeveszettebb német példát!
Zsolt75
2022. július 06. 20:50
Mikrohullám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!