A magyar társadalom többsége jobboldali – a Závecz felmérése szerint

2022. június 10. 20:44

A rendszerváltás után még baloldali fölény érvényesült az ideológiai önmeghatározásoknál, mára azonban ez megváltozott.

2022. június 10. 20:44
null

Az átlagos magyar felnőtt az önképe szerint inkább jobboldali, az áprilisi választás után végzett Závecz-kutatás szerint a 0 és 10 közötti baloldali−jobboldali skálán hatos volt a szavazók átlaga.

Telex által közölt felmérés szerint

a rendszerváltás után még baloldali fölény érvényesült az ideológiai önmeghatározásoknál,

ami a 2000-es években kezdett változni és fordult át 2010 után. Azóta a közvélemény-kutatások általában 5,5 feletti átlageredményeket mutatnak – jobbra húzva.

A kutatásban megkérték a válaszadókat, hogy osztályozzák magukat és a két nagy politikai tömböt a bal–jobb skálán. Kiderült, hogy az ellenzéki lista szavazói és a fideszesek markánsan baloldali, illetve jobboldali álláspontot foglaltak el.

Eközben a  Mi Hazánk szavazóira a jobbközép önazonosulás volt a jellemző.

A Mi Hazánk szavazói a Fideszt saját maguktól 1,6 egységgel jobbra helyezték el – derült ki a felmérésből.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. június 11. 16:46
AMENNYIBEN lenne egy valóban SZOCIÁLDEMOKRATA párt Magyarországon, ÉRTELMES, tisztességes politikusokkal, mondandóval, MAGAM is rájuk szavaznék, DE nincs, és a jelek szerint nem is lesz a közeljövőben. A FIDESZ a leginkább szociáldemokrata párt, ez már sokszor elhangzott!
gyaloggos
2022. június 11. 15:55
AZ köztudott, hogy csak a LEGGAZDAGABB emberek szavaznak ideológia alapján! KÉT volt bankvezért is ismerek - amúgy nagyon rendes emberek - akik baloldalinak tartják magukat, és a szerint is szavaznak mindig!
gyaloggos
2022. június 11. 15:34
Á, nem ilyen egyszerű ez! IDEOLÓGIÁTÓL éhen halnának az emberek. MEG MINDENKI azt szeretné, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetnie, az ÁFA minél kevesebb legyen,, stb... . UGYANAKKOR a nemzeti értékeket, önállóságot megőrizni sok, magát baloldaliként meghatározó ember is fontosnak tartja, és hallani sem akar az INTERNACIONALIZMUSRÓL, vagy ahogyan ma már nevezik, EGYSÉGES , közös EU-ról, úgy zusammen!
szodabár
2022. június 11. 11:13
Bárcsak így lenne. Nekem sajnos még vannak ávósdemokrata ismerőseim, pedig a nagyapjukat majdnem agyonverték 56-ban a bolsevikok. Ehhez képest a fideszt fasisztázzák. Érdekesek az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!