Francia exit poll: Macron koalíciója elveszíti a parlamenti többségét, Marine Le Penék viszont nagyot erősödtek

2022. június 19. 20:47

Lezárult a francia nemzetgyűlési választás, becslések szerint az elnöki összefogás várhatóan nem lesz képes koalíciós partner nélkül szavazni.

2022. június 19. 20:47
null

Lezárult a francia nemzetgyűlési választás, becslések szerint az Együtt! elnöki összefogás 224 képviselői mandátumot szerzett, ez azt jelenti, hogy eddigi képviselői helyeik akár harmadát elveszíthetik. Továbbá

Macron koalíciója várhatóan nem lesz képes koalíciós partner nélkül szavazni a kormány törvényjavaslatairól.

Az urnazárás utáni becslések szerint a francia baloldalon a NUPES (Ökológiai és Szociális Új Népi Unió) 149 mandátumot szerzett, és a nemzetgyűlés fő ellenzéki erejévé vált – írja a Le Monde.

Le Penék nagyot erősödtek

Az áprilisi elnökválasztás második fordulójába Macron mellett bejutott Marine Le Pen Rassemblement National (Nemzeti Tömörülés) pártja az előzetes felmérésekben jelzettnél jelentősen több, az Ipsos szerint 89, az Ifop szerint 80-100 képviselővel minden korábbinál jobb eredménnyel végezhet.

Vagyis

Le Pen pártja történelmi eredményt ért el, akár meg is tízszerezheti eddigi képviselői számát.

Republikánusok

A jobboldalon a Les Républicains (Republikánusok) képviselőcsoport 22 mandátumot veszített, hiszen korábbi 100 mandátumuk helyett most csak 78 képviselői helyre számíthatnak. A republikánus párt akár támogató erő is lehet az elnöki oldal számára a törvényjavaslatok elfogadásában.

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2022. június 20. 05:19
Ne feledjük a Behódolás cimű könyvet vagy inkább proféciát, Houellenbecque kultilkus regényét Ott a szocik állnak össze az iszlamistákkal , a jobboldal csak vidéken , a falvakban erős A falvak fegyverrel is ellenállnak , Párizs szemetének Nagyon ez kezd lenni a Franciáknál Egyébként még bennük bizhatunk a leginkább A germán népeknek annyi , sötétség északon, az olaszok és a spanyolok pedig lusták harcolni
Sany Xepi
2022. június 20. 05:17
Franciaországban már nem a franciák szavaznak többségben.
Akitlosz
2022. június 20. 01:10
Jó eredmény.
Isten jobb keze
2022. június 20. 00:54
Legalább vissza fizeti a magyar hitelt, a kis politikai kurva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!