Kik az ukránok, és milyen az országuk

2022. június 18. 20:38

A mai Ukrajnához nagyon hosszú és eseményekben dús történelmi út vezet.

2022. június 18. 20:38
null
Boros Imre

„A mai Ukrajnához nagyon hosszú és eseményekben dús történelmi út vezet. Közismert, hogy a keleti szlávok (oroszok, fehéroroszok és ukránok is) közös gyökereiket egyetemlegesen a kijevi Ruszban vélik felfedezni. A hatalmas – és nagyon termékeny – terület alkalmas volt a dinamikus népszaporulatra. A keleti szlávok történelmi léptékekkel viszonylag gyorsan betöltötték a rendelkezésükre álló hatalmas teret a Kaukázus-hegységig. Az évek, évtizedek múlásával – amint ez máshol is lenni szokott – az egymástól földrajzi értelemben távolra kerülők nyelvhasználata is változott, és az egyes régiók létre is hozták a saját államalakulataikat (fejedelemségek). Legnagyobb és legerősebb közülük a későbbi orosznak nevezett népcsoport államalakulatai lettek. Ez a széttelepülés a kijevi Ruszból már a 12. században befejeződött.

A mai értelemben Ukrajnának nevezett terület határos volt az Árpádok Magyarországával és hol Halics, hol Ladomeria néven futott. Történelmi tény, hogy a ladomériai uralkodók és az Árpádok időnként vérségi kapcsolatokat is létesítettek (házasságok), és rövid ideig magyar királya is volt Ladomériának. Amint ez a korszakban jellemző volt, az egymás ellen viselt hadjáratok sem maradhattak el, hiszen az Árpád-ház nagyon erős államot hozott létre, és igyekezett katonai erejét ugyanúgy, mint a dinasztikus házasságokat terjeszkedésre felhasználni (Horvátország például rokoni alapon szállt véglegesen a magyar királyokra még Könyves Kálmán király uralkodása idején).

Az elsöprő erejű mongol támadás elérte hazánkat és a nyugati szlávokat (lengyelek, csehek) is. A különbség az, hogy a keleti szlávok hosszú ideig »élvezték« a mongolok kíméletlen »vendégbarátságát«, ami hosszú időre elzárta az utat államaik újraszervezése elől. A nyugati szlávok, főként a lengyelek gyorsan magukhoz tértek, és a 14. században az akkorra komoly erőt képviselő litvánokkal léptek államszövetségre. A mai ukrán területek közepe táján a 15. században létrejött egy önvédelmi mozgalom, amit a mai napig a kozákok néven ismerünk.”

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2022. június 22. 04:34
Kik az ukranok? Ra kell nézni zselére es megtudjuk hamar
feketeviraag
2022. június 21. 18:36
.
feketeviraag
2022. június 20. 14:51
.
airwolf
2022. június 20. 14:25
Emlékszik még valaki a "liet kozákokra"? Na ez Zelenszkij.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!