Parragh László: A kamara támogatná a kata megszüntetését

2022. május 26. 18:37

A kamaraelnök elmondta, korábban is fogalmaztak már meg javaslatokat az adónemmel kapcsolatban.

2022. május 26. 18:37
null

Interjút adott a Népszavának Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh „finoman kritizálta” az árstopot. Elmondta, „állami eszközökkel megvalósítható bizonyos ársúlyozás a piacon, de a többletköltség nem tűnik el, csupán más termékre rakódik rá”.

Szerinte júliustól egy módosított, de a piacba beavatkozó kormányzati intézkedést kellene bejelenteni. Az elszabadult inflációt azonban sokkal nagyobb bajnak tartja, „aminek a megfékezése az összes gazdasági szereplőnek elemi érdeke”.

Előre lehetett látni az inflációt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a járvány miatti visszaesést törvényszerűen egy felpattanás követi, ami keresletnövekedéssel jár, ez pedig inflációt generál. „Ezt évekkel előre lehetett látni. Ehhez képest a jegybank végig tagadta ennek kockázatát, majd hirtelen fordulattal kijelentették, hogy ezzel együtt kell élnünk”. Holott most már egy stagflációs – lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó – kockázat is megjelent.

„Ezzel is foglalkozniuk kellene, miközben érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni. Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek” – hangsúlyozta az Iparkamara elnöke.

Korábban is fogalmaztak már meg javaslatokat a kata-val kapcsolatban

Az interjúban a kata adózás is téma volt, amiről a kamaraelnök azt mondta: ez olyanokat is bevont a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. „Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis

– fogalmazott.

Parragh László szerint a kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem „igazságosabbá tételéhez”. Mint mondta, „egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT-szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól”.

Gulyás Gergely: Nincs szó arról, hogy a kata megszűnjön
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón reagált a katás hírekre. Bővebben...

Nyitóképen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fotó: Facebook

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2022. május 27. 18:09
Én a kötelező kamarai tagság megszüntetését támogatnám. Alternatívaként magának a (jelenlegi) kamarának a megszüntetését. Parragh szellemileg erősen korlátolt ember. Nem való vezetői pozícióba. Vállalkozóként sikertelen volt, semmi keresnivalója vállalkozói képviselet élén. Akkor sem, ha politikai báb, lehetne taláni helyette értelmes embert is, aki ugyanígy támogathatná a kormány politikáját.
jebuzita
2022. május 27. 02:10
Ez a Parragh jobban tudja, mint Matolcsy. Nincs is a kvalitása parlagon. Szánalom...
Huxit
2022. május 26. 20:44
Hulye vagy Parragh! A kata megszuntetesevel egy csomoan leallnanak - pl. en is - a munka hajtasaval, mert azert nem erdemes az egeszseget bealdozni, hogy egy rakas adot fizessen az ember.
labellohu
2022. május 26. 20:29
KATA-sként évente 60-100 megbízónak adunk tanácsot, végezzük helyette a tevékenységet a hatóságok felé. Hol rejtett alkalmazás ez?! Munkavédelem, munkaügy, tűzvédelem, környezetvédelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!