Németország pár napon belül kiválthatja az orosz olajat

2022. április 26. 20:34

Robert Habeck szerint „egy embargó menedzselhetővé vált Németország számára”.

2022. április 26. 20:34
null

„Jelenleg 12% a németországi olajimportban az orosz termékek súlya és ezt remélhetőleg néhány napon belül nullára csökkentjük, így akkortól teljesen ki tudjuk váltani az orosz olajat” – jelentette be  Robert Habeck német gazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint.

Habeck elmondta: „ma azt tudom mondani, hogy

Ez sokkal gyorsabb  leválási tempót jelent, mint amit eddig a németek hivatalosan jeleztek, hiszen eddig csak arról lehetett tudni, hogy az orosz importsúly a korábbi 35% körülről mostanra kb. 25%-ra csökkent pár hét leforgása alatt és majd év végéig fogják ezt nullára szorítani. 

Habeck viszont most már csak 12%-os súlyról beszélt és elárulta, hogy jelenleg már csak egyetlen németországi olajfinomító veszi az orosz olajat, a Berlin mellett Schwedtben található PCK finomító, amelynek többségi tulajdonosa és üzemeltetője az orosz Rosznyeft.

A miniszter hozzátette: a PCK üzleti modellje arra épül, hogy orosz olajat vásároljon, és ez volt az egész német ellenkezés gyökere az orosz olajembargóval szemben, de most „szükségünk van egy alternatívára Schwedt számára, és a következő napokban dolgozunk rajta”.

Habeck  szerint amint megtalálják ezt a szállítási-ellátási alternatívát más irányból,

nyitottá válnak az orosz olajembargós döntés támogatására.

Nyitókép: Ina Fassbender / AFP

 

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2022. április 27. 15:45
Kár hogy, ehez nincs elég röhögös fej.... XDXD
barnabibambi
2022. április 27. 07:35
Nézzétek meg a tőzsdék árfolyamait energia és nyersanyag fronton.Az autók üzemanyaga,a Martin kemencék,az elektro kemencék,a gázturbinák,gázmotorok,a tűzhelyek,boylerok,minden 40-60%ban Orosz energiát használnak az EU országaiban.Hiába a csőhálózatrendszer nem lehet már manőverezni.Ahogy Putyin kurtítja a gázexportot úgy állnak le az EU államok gazdaságai.Legvégül a németek basznak rá a legjobban.Most a kis EU tagállamok szívnak mint a torkos borz,de a nagyokat is eléri a gazdasági összeomlás.Nos energia fronton a helyzet szinte óráról órára romlik,de kaja fronton is,és ez lesz édesvíz fronton is.Szóval Putyin hatékonyan lekattintja a villanyt és parkoló pályára küldi az EU és nem EU országokat.Szóval érik az atomháború.Lavrov meg mondta és Putyinék nem a levegőbe beszélnek!
Vakfolt
2022. április 27. 07:22
Mivel nem lehet átállítani a finomítókat egyik pillanatról a másikra, ennek csak egy magyarázata lehet, hogy ugyanazt az olajat stikában reexportálja valamelyik ország, a lelketlen mocsokság alapján esélyesek az amerikaiak. Mostantól ők veszik meg az oroszoktól és adják el a németeknek. A jónép meg azt hiszi, hogy demeglettek büntetve az oroszok.
Dezsőke
2022. április 27. 07:14
Blinken Rand Paul republikánus szenátor kérdésére válaszolt, aki azzal vádolta meg Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mellett kardoskodva hozzájárult Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna lerohanásával kapcsolatos döntéséhez. Az amerikai külügyminiszter szerint azonban már az invázió február 24-i kezdete előtt Oroszországgal tárgyalva világos volt, hogy Vlagyimir Putyinnak a NATO-csatlakozással kapcsolatos bírálatai csak ürügyül szolgáltak. „Megpróbáltunk komolyan tárgyalni ezekről a kérdésekről” – mondta Blinken. „Nagyon világos volt Putyin elnök saját szavai alapján, hogy ez nem Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólt, hanem ő mindig abban a hitben volt, hogy Ukrajna nem érdemli meg, hogy szuverén és független állam legyen” – tette hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!