Vastag Tamás: A szerkesztőségek valljanak színt!

2022. március 26. 11:58

A Transzparens Újságírásért Alapítvány médiatudatossági nagykövete szerint az olvasókkal ismertetni kellene az egyes médiumok álláspontját a választásokkal kapcsolatban.

2022. március 26. 11:58
null

„A demokráciában a transzparens újságírás létszükséglet!” áll Vastag Tamás felhívásában, ami a véleményformáló szerkesztőségekkel szemben fogalmaz meg elvárásokat. Szerinte szükség lenne az úgynevezett „endorsement” intézményének hazai meghonosítására.

Pártok és médiumok

Az endorsement során az egyes médiumok választások vagy népszavazások előtt érvelő módon vázolják fel döntésüket egy adott politikai kérdésben. Ennek során a vezércikkek közvetlenül vagy közvetve, tudatosan egy párt vagy jelölt mellett érvelnek, és arra ösztönzik olvasóikat, hogy szintén támogassák azt.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezzel a szerkesztőségek nem állnának-e nyíltan egy adott párt vagy jelölt oldalára. Vastag Tamás, Transzparens Újságírásért Alapítvány médiatudatossági nagykövete a szerkesztőségekhez intézett levelében úgy fogalmaz: „Attól, hogy egy szerkesztőségi kollektívának van véleménye egy fontos politikai döntés kapcsán, nem feltétlenül lesz szócsöve egy adott politikai pártnak vagy közösségnek. Miközben számos újságírói alapelv, mint a tények és vélemények világos elválasztása vagy a tisztességes tájékoztatás minden szerkesztőségtől elvárható, az újságíró nem helyezkedhet semleges, kívülálló álláspontra.

A teljes objektivitás ugyanis tévképzet, az ehhez való ragaszkodás pedig nem bizonyítja a lap pártatlanságát, hanem hitelteleníti azt.”

Vastag szerint az endorsement hazai meghonosításának a célja az lenne, hogy a szerkesztőségek hiteles képet tegyenek közzé magukról. Ugyanis szerintük ha az olvasók megismerik jobban, érvek mentén egy szerkesztőség állásfoglalását, akkor maguk is könnyebben tudnak viszonyulni az adott döntéshez.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány több hazai sajtóterméket is megkeresett azzal a kéréssel, nevezzék meg, melyik párt mellett foglalnak állást a 2022-es országgyűlési választásokon.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2022. március 26. 14:38
Nem értem, hogy egy Blikk vagy Bors olvasót mennyiben érdekli, hogy a szerkesztőség kinek drukkol politikailag...
annamanna
2022. március 26. 13:58
Attól még, hogy egy szerkesztőség kritizálja a kormányt, egyáltalán nem biztos, hogy bármely más pártra leszavazna - ez csak akkor volna egyértelmű, ha egy szerkesztőséget bármely más párt finanszíroz.
Dénia
2022. március 26. 13:05
Ilyet láttam már Németországban. A ZDF-en, ami ugye a közszolgálati televízió, kiállt a szerkesztő, és belemondta közvetlenül a kamerába a politikai direktívát. Nem hoztak vendéget, akivel elbeszélgetve kikerekedik, hogy mit akar mondani a kormánytévé, nem. Pacekba bele a kamerába, de még csak nem is mint valami választási kampánybeszéd, ami rá akar valamire beszélni, hanem ilyen kioktató tanár stílusban tartott a pali előadást, hogy egy bizonyos kérdésről mit kell gondolni. Én csak néztem kerekre nyílt szemekkel, pislogni is elfelejtettem. És még ezek, meg a hasonszőrűek ugatnak, hogy nálunk milyen kormánypropaganda van. Hát ebben is van még mit tanulni a fényes nyugattól, ha ők a minta.
jánosbácsi
2022. március 26. 12:48
Tomika te nómáis vagy. :D Te ennyire hülyének nézed az embereket? Na öcsém megmagyarázom mire kell figyelni. Azok az újságok amelyikben orrba szájba dicsérik az Orbánt és mindegyik újság ugyanazokat a témákat tartja fontosnak, azok a kormánypárti szennylapok. Ezekben a szennylapokban nem újságírók hanem fideszes propagandisták dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!