Prágának és Varsónak időre van szüksége a megegyzéshez a turówi bánya ügyében

2021. november 05. 19:52

Csehországnak és Lengyelországnak legalább hétfőig időre van szüksége, hogy megismerkedjenek a lehetséges kompromisszumos megoldással a lengyel Turów bánya ügyében – jelentette ki Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter pénteken Prágában azt követően, hogy cseh partnerével, Richard Brabec tárcavezetővel Turówról tárgyalt. Brabec pénteki tárgyalásokat nem kommentálta az újságírók előtt.

2021. november 05. 19:52
null

Prága és Varsó között éles vita van a cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról, amelynek működési engedélyét a lengyel kormány egészen 2044-ig meghosszabbította. A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.    

Miután Varsó nem vette figyelembe a csehek fenntartásait, a prágai kormány tavaly bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál,

majd az uniós bíróság elé került az ügy azzal, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A bírósági felszólításnak Lengyelország nem tett eleget.    

A legutóbbi felek közötti prágai tárgyalásokon a lengyelek azt javasolták, hogy 50 millió euró támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak védelméhez. Az október elejei cseh parlamenti választások előtti légkörben a szinte véglegesített megegyezés végül nem született meg, egyes sajtónyilatkozatok szerint az aláírandó megállapodás érvényességének határideje miatt.    

A mostani tárgyalások részletei nem ismeretesek.    

„Megmagyaráztuk egymásnak álláspontjainkat. Fontosnak tartom, hogy újra tárgyalunk” – mondta Moskwa újságíróknak. Szerinte a feleknek időre van szüksége legalább hétfőig, hogy dönthessenek a kérdésben. A lengyel miniszter nem részletezte azt sem, hogy konkrétan miről szóltak a pénteki tárgyalások.

(MTI)

Fotó: Eventpress Hoensch / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!