Sosem dolgozott még ennyi nő Magyarországon

2021. augusztus 11. 11:08

A munkaerőpiac sikeresen kiheverte a koronavírust, a korlátozások feloldása után korábban nem látott foglalkoztatottságot sikerült elérni.

2021. augusztus 11. 11:08
null

Júniusban 70%-ra emelkedett a nők foglalkoztatottsági rátája – derült ki a KSH kiadványából. A kiadványból látszik, hogy nyár elején a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,7 milliót, 90 ezerrel volt magasabb, mint a járvány előtt, 2019 azonos időszakában. Az összesített foglalkoztatottsági ráta történelmi csúcsot ért el, 74,1 százalék lett.

– mondta a VG-nek Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet Smart Family Centrum vezetője. A munkaerőpiaci szakértő emlékeztetett, hogy májusban az iskolákban újraindulhatott az oktatás, ezzel egy időben pedig megnyíltak a vendéglátóhelyek. „Ennek is köszönhető, hogy több munkahely állt rendelkezésre azoknak a nőknek, akik a járvány kezdetén elvesztették a munkájukat, vagy nem tudták folytatni, mert rugalmasabb formát igényeltek.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2021. augusztus 16. 12:56
rr
Fehér Agyar
2021. augusztus 12. 09:26
És mi a helyzet a férfiakkal? Náluk mekkora az aktivitási ráta?
sors
2021. augusztus 12. 08:41
A nők munkaeőpiaci jenléte nem feltétlenül veti vissza a termékenységet, bár 2 fölé biztosan nem tolja. Európai összevetésben egész jók azok az országok termékenységben, ahol a nők sokat dolgoznak, de ez csak arra elegendő, hogy csökkentsék a népesség fogyását. Ami nagyon visszaveti a termékenységet: a diplomát szerző nők arányának javulása.
ancilla
2021. augusztus 12. 06:52
És ennek biztosan örülni kellene?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!